SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

Lluitar contra el càncer en família

Tres mares lleidatanes expliquen a SEGRE les dificultats a les quals es van enfrontar durant la malaltia dels fills || Revelen la seua experiència davant de l’impacte físic, burocràtic i emocional

Lluitar contra el càncer en família

Lluitar contra el càncer en famíliaAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diagnòstic d’un càncer infantil canvia la vida de les famílies a tots els nivells. Tres mares lleidatanes, sòcies de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (Afanoc), expliquen a SEGRE les dificultats que s’han trobat en la lluita contra aquesta malaltia coincidint amb la commemoració avui del Dia Mundial contra el Càncer Infantil.

Una d’aquestes dificultats és la burocràcia a la qual s’enfronten les famílies al rebre el diagnòstic. “Quan veus tots els tràmits que has de fer és una angoixa afegida a la malaltia”, assenyala Maite Montañés, mare de la Lorena, a la qual van diagnosticar una leucèmia quan tenia 6 anys. “Has de buscar recursos i serveis com el reconeixement de la discapacitat per aconseguir més bona qualitat de vida per a la teua filla”, explica Montañés. En el seu cas, la burocràcia va ser molt lenta i aquest reconeixement va arribar quan la filla havia mort. Per això, reclama que la valoració de la discapacitat es faci des del moment del diagnòstic. Les seqüeles són múltiples. “Hi ha nivell físic, emocional i psicològic i en molts casos les famílies han de costejar serveis que necessiten els fills per pal·liar aquestes seqüeles causades per la malaltia.”

Les famílies exigeixen que es valori en el moment del diagnòstic i no als sis mesos com ara

Així ho explica Esther Hernández, mare del Dídac, un adolescent de 16 anys al qual van diagnosticar una leucèmia quan en tenia 8. En el seu cas, aquesta mare ressalta que “la vida et pot canviar en un sospir” i que el procés no acaba amb la tornada casa. “El càncer comporta moltes pèrdues i dols, algunes són temporals però també n’hi ha altres que romanen”, afirma Sílvia Cano, mare de l’Abel, al qual van diagnosticar un neuroblastoma quan només tenia 2 anys. Ara ja en té 9. Per afrontar el trauma, aquesta mare ha reunit en un llibre experiències de famílies lleidatanes en la lluita contra el càncer infantil.

Les activitats començaran a les 10.30 hores i l’entrada és la compra d’una gorra, a un preu de 8 euros. La festa d’aquest any estarà dedicada al món de la fantasia i de la màgia i comptarà amb una vintena de tallers. A les dotze del migdia, es farà la lectura del manifest per part de quatre joves que coneixen la malaltia de prop.

tracking