SEGRE

MEDI AMBIENT INICIATIVES

Examen contra el canvi climàtic

La Generalitat inspeccionarà aquest any dos-centes empreses lleidatanes per frenar el risc de contaminació || La majoria granges, sector que defensa la seua aposta pel medi ambient

Imatge de boira a Lleida, que segons els experts dificulta que l’aire es depuri.

Imatge de boira a Lleida, que segons els experts dificulta que l’aire es depuri.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Territori i Sostenibilitat inspeccionarà al llarg d’aquest any un total de 237 empreses lleidatanes considerades d’incidència mediambiental potencialment més elevada. La majoria són grans explotacions ramaderes (195), encara que també hi ha indústries i fàbriques relacionades amb la producció d’energia elèctrica (26), gestors de residus (10) i dipòsits controlats d’escombraries (6). Quant a la distribució geogràfica, el volum d’establiments més gran es troben al Segrià, la Noguera i l’Urgell. Segons la Generalitat, els criteris per seleccionar-les es basen en una avaluació del seu risc, prenent en consideració els nivells i tipus d’emissions, la sensibilitat del medi local, el risc d’accident, l’historial de compliment de l’autorització i la participació en el sistema de gestió ambiental Emas. Les inspeccions, que en alguns casos no estaran prèviament notificades a l’empresa, tenen com a objectiu verificar el cessament d’activitats contaminants i comprovar el grau de compliment de les recomanacions fixades en les autoritzacions mediambientals. Respecte al conjunt de Catalunya, el Govern ha dut a terme en els últims cinc anys 3.600 inspeccions mediambientals, i fins al 2022 en preveu 1.543 més.

El sector ramader considera que se’l culpabilitza injustament de contaminar i opina que s’està donant una imatge de les granges que no es correspon amb la realitat. Per exemple, la patronal de la producció de porcí Anprogapor afirma que la cabanya de porcs s’ha incrementat en els últims anys i, tanmateix, les emissions del sector no han experimentat un gran creixement. Per la seua part, la patronal del boví Asoprovac recorda el tipus d’alimentació basada en pinsos que ha permès reduir les emissions dels caps de bestiar.

tracking