SEGRE

ENTREVISTA PROFESSIONALS

Emma Roca, de Bellver, és una de les quaranta bomberes de Lleida

Els Bombers de la Generalitat compten amb 40 dones entre els efectius i només sis són funcionàries. Una d’elles és Emma Roca, veïna de Bellver, que és també bioquímica, atleta d’elit i mare de tres fills

«No has de renunciar a res, només gestionar el temps»

«No has de renunciar a res, només gestionar el temps»J. IRUN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Emma Roca, natural de Barcelona però veïna de Bellver de Cerdanya des de fa vint anys, és bombera funcionària, doctora en Bioquímica, atleta d’elit i mare de tres nens d’entre 11 i 13 anys, dos de bessons. També ha escrit tres llibres. És una de les quaranta dones a la província de Lleida que formen part dels Bombers de la Generalitat, que posa en marxa una campanya per promoure la igualtat de gènere al cos.

Quan va entrar a formar part de Bombers de la Generalitat?

El 2000 com a bombera professional a Sant Celoni, abans vaig estar com a voluntària en agrupacions forestals. D’adolescent es va cremar un bosc a prop de casa meua, a Molins de Rei, i allà van començar les meues ganes de voler ajudar com a voluntària. Com a forestal treballava als estius mentre era a la universitat. M’apassionava el món dels Bombers fins que vaig decidir presentar-me a les oposicions.

Des de quan està al parc de la Seu d’Urgell?

Poc després, el meu marit va entrar a formar part de la Unitat de Muntanya dels Mossos i vaig demanar un canvi de plaça amb un altre bomber a la Seu d’Urgell. Entre el 2007 i el 2014 vaig ser a la unitat del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) fins que vaig tenir un “ensurt”.

Per què va deixar els GRAE?

El 2014 gairebé tenim un accident. Dic gairebé perquè si hagués passat no seria aquí. Anàvem a un rescat a la Val d’Aran i l’helicòpter va entrar en pèrdua. Ens vam quedar a mig metre de terra. Llavors vaig decidir a tornar a ser “una bombera normal” [riu], no podia deixar el meu marit viudo amb tres fills petits. És un risc que assumeixes quan tens aquesta mena de feina. Però m’agraden més els beneficis de ser al cos.

Com quins?

Em permet treballar en el que m’apassiona, que és ser bombera, i a més, gestionar-me el temps lliure perquè treballo 24 hores i en tinc 72 de lliures. Això és or perquè puc estar amb la família i amb les meues altres passions, com l’esport d’elit com a corredora d’ultradistància. A més, acabo de treure’m el doctorat en Bioquímica. No has de renunciar a res, només has de gestionar bé el temps.

Per què hi ha tan poques dones al cos de Bombers?

Cada cop som més. Quan hi vaig entrar, vaig ser la quarta de Catalunya i la desena d’Espanya. Això va canviant. Però costa. També som nosaltres les que ens posem límits, és una qüestió d’educació. No és qüestió del gènere, sinó de voler fer-ho i tenir les habilitats necessàries.

Ha tingut algun obstacle per ser dona?

De vegades hi ha dubtes de si ets capaç de fer el mateix que un home, notes una sobreprotecció. Però els companys s’hi acostumen. Si tenen el que cal tenir, pots.

Catalunya només té el 4% d’efectius dones als Bombers Encara que la tendència està canviant, la veritat és que les dones són minoria al cos dels Bombers de la Generalitat. Segons les dades del departament d’Interior, només un 4 per cent dels efectius són dones. Entre els bombers funcionaris, aquest percentatge cau a l’1,8 per cent. En el cas de la província de Lleida, el cos compta amb quaranta dones, de les quals només sis són funcionàries. Trenta-dos més són voluntàries i dos són auxiliars forestals. Amb la campanya Fem Equip, Interior té com a objectiu augmentar la visibilitat de les dones dins del cos i “despertar” la vocació per ensenyar que hi ha dones que han passat les proves i han aconseguit ser bomberes. La clau és trencar “estereotips” i coeducar perquè les nenes i adolescents tinguin en compte aquesta opció laboral.

tracking