SEGRE

Els metges de família asseguren que a Espanya no és necessari utilitzar mascaretes

Mascaretes en una farmàcia.

Confirmat el primer cas de coronavirus a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), la responsable de la qual és la doctora Maite Jorge Bravo, ha assegurat que a Espanya no és necessari utilitzar màscares per protegir-se del nou coronavirus. "En aquests moments el més important per a la població general és que mantingui una adequada higiene respiratòria, és a dir, tossir utilitzant mocadors d’un sol ús o flexionant el colze sobre la boca. Així mateix, és molt important una estricta higiene de mans", ha dit Bravo.

Per tant, prossegueix, l’ús de màscares només estaria recomanat en els casos indicats pel Ministeri de Sanitat, és a dir, persones malaltes o sospitoses d’estar infectades, contactes d’aquestes persones i professionals que prestin assistència al malalt. No obstant això, la doctora ha puntualitzat que aquestes recomanacions podrien canviar si la situació epidemiològica ho requerís.

Dit això, i a fi de millorar l’educació sanitària de la població, el Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la SEMG ha informat que existeixen dos tipus de mascaretes: la mascareta quirúrgica, que és la indicada en els malalts o casos sospitosos o en investigació del nou coronavirus; i les màscares FFP2 d’alta protecció o eficàcia, que protegeixen i impedeixen que les partícules i aerosols líquids del medi ambient siguin inhalats per l’usuari. "Aquestes tenen una eficàcia de filtració del 92 per cent i estan indicades per a aïllament aeri quan es preveu una possible exposició a agents infecciosos que es transmeten per via aèria, com és el cas dels coronavirus, que es transmeten per via respiratòria mitjançant gotes majors de 5 micres (per exemple, les generades en tossir, parlar o esternudar) i per contacte directe de les mucoses (boca, ulls, nas) amb secrecions o amb material contaminat per aquestes, que poden transportar-se a mans o objectes," ha explicat l’organització.

Tanmateix, la doctora ha reiterat que, en el dia d’avui, només són necessàries en els casos indicats per les autoritats de salut pública, recordant que actualment el risc del coronavirus per a la salut es considera moderat, pel que no és necessari que la població s’"alarmi i iniciï la compra de màscares de forma indiscriminada" a les farmàcies, Internet o altres establiments.

Finalment, ha explicat que els metges de família facilitaran màscares quirúrgiques als pacients que acudeixin als centres sanitaris amb sospita clínica d’infecció per coronavirus, i que en els contactes o aïllament domiciliari, se seguiran les indicacions preventives de les autoritats de Salut Pública de cada comunitat autònoma, d’acord amb les directrius del Ministeri de Sanitat.

tracking