SEGRE

Consum regularà les caixes de recompensa dels videojocs per combatre la ludopatia

Consum regularà les caixes de recompensa dels videojocs per combatre la ludopatia

Consum regularà les caixes de recompensa dels videojocs per combatre la ludopatiaEFE/Emilio Naranjo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Consum, Alberto Garzón, s’ha compromès aquest divendres a regular les caixes de recompensa o "loot boxes" dels videojocs, un tipus de premi que s’obté previ pagament de petites quantitats de diners reals, davant de l’"extensió" d’aquesta pràctica sobretot entre els més joves.

En la seua primera compareixença davant la comissió corresponent del Congrés per exposar les línies generals del seu departament, Garzón ha assegurat que aquests botins poden donar lloc a l’aparició de conductes patològiques i pautes de consum "compulsiu" similars a les de les màquines escurabutxaques.

Les "loot boxes", ha explicat, són una de les estratègies de fidelització de les empreses d’aquest sector, segons les quals l’usuari paga petites xifres de diners reals per un premi, com "un jugador que dispara millor o posa més cistelles" i que és esquivat aleatòriament.

I això pot portar que "una nena de 15 o 16 anys demani al seu pare 10 euros, i uns altres 10, i uns altres 10", donant pas a comportaments "compulsius" que estan preocupant al Ministeri perquè obren la via al joc problemàtic entre menors sense que els seus pares siguin coneixedors del risc d’aquests elements nocius dels videojocs.

Amb la particularitat a més que s’estan produint en un entorn no regulat al nostre país, al contrari del que succeeix en altres com Alemanya o el Regne Unit.

Aquesta mesura s’emmarca dins d’un pla integral de lluita contra la ludopatia del qual forma també parteix l’esborrany de reial decret que va presentar la setmana passada, amb el qual es vol regular de manera "estricta" la publicitat dels jocs d’atzar.

Garzón ha tornat a defensar aquesta "restricció estricta" que fa aquest text dels anuncis, amb límits horaris i de contingut que comportaran la prohibició del 80% de la publicitat que s’emet actualment i la modificació del 20% restant.

Es tracta, ha dit, d’"un pas de gegant" i la sortida de la "llei de la selva" mitjançant la fórmula del reial decret, que van elegir amb la intenció que la nova temporada esportiva pugui arrencar el setembre amb la publicitat del joc sotmesa ja a una regulació.

En la seua compareixença, el ministre també ha censurat la proliferació de salons de jocs a moltes ciutats, locals sobre els quals hi ha un "dubte raonable sobre el control" de l’entrada de menors i que inclouen atraccions com begudes a preu per sota del mercat. I encara que ha recordat que és competència de les comunitats, les convocarà el proper mes per abordar aquest assumpte.

Així, ha fet una crida a la reflexió sobre el tipus de ciutats que s’han construït per deixar generacions futures, on hi ha molts més salons d’apostes que camps de futbol o espais verds.

tracking