SEGRE

Deu 'manaments de l'OMS' per lluitar globalment contra el coronavirus

Deu 'manaments de l'OMS' per lluitar globalment contra el coronavirus

Deu 'manaments de l'OMS' per lluitar globalment contra el coronavirusEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’anunciar que el risc d’expansió del COVID-19 ha passat de nivell "alt" a "molt alt" a tot el món, equiparant així la situació global a què viu la Xina des de gener, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va donar deu consells a la ciutadania per prevenir el contagi del virus:

1.- Rentar les mans freqüentment amb un gel antisèptic, o amb aigua i sabó si no es disposa d’aquest. El virus pot transmetre’s en tocar superfícies contaminades o a malalts, pel que aquesta acció redueix els riscos.

2.- Netejar regularment determinades superfícies, com els escriptoris en llocs de treball o a la cuina.

3.- Assegurar-se que la informació sobre el COVID-19 procedeix de fonts fiables, com les agències nacionals de salut pública, professionals mèdics, o la mateixa OMS. Saber, per exemple, que la malaltia sol començar amb febre o tos seca, no amb molèsties nasals.

4.- Evitar els desplaçaments si es té febre o tos. Si cau malalt durant un vol, informar immediatament la tripulació, i una vegada al domicili, contactar amb professionals sanitaris, explicant on s’ha estat.

5.- Tossir o esternudar sobre la màniga del braç (no sobre la mà) o utilitzar un mocador que haurà de ser immediatament llençat a les escombraries, per després rentar-se les mans.

6.- Si es tenen més de 60 anys o problemes de salut tals com una malaltia cardiovascular, respiratòria o diabetis, hi ha més risc de caure greument malalt davant d’un hipotètic contagi, per la qual cosa s’han de prendre precaucions extra, evitant zones freqüentades o llocs on hi podria haver contacte amb potencials malalts.

7.- En cas de sentir-se malament, quedar-se a casa i cridar a un metge o un professional sanitari, que hauria de preguntar els símptomes, on s’ha estat i amb qui s’ha tingut contacte.

8.- En cas de caure malalt, quedar-se a casa, separar-se de la resta de la família, fins i tot en menjar i dormir, i utilitzar diferents coberts i plats.

9.- Trucar al metge si es nota falta d’alè.

10.- En cas de viure en una comunitat afectada, és comprensible sentir ansietat. Buscar la manera en què es pot ajudar en ella, i alhora informar-se de com garantir la seguretat en llocs de treball, escoles o llocs de culte.

tracking