SEGRE

Llei de llibertat sexual: delicte d'assetjament de carrer i fins a 15 anys per violació

La nova norma del "només sí és sí" reformarà el Codi Penal per posar en el centre de l’agressió sexual el consentiment i acabar amb la distinció entre abús i violació

Imatge d’arxiu d’una concentració a Lleida per protestar contra la sentència de La Manada.

Imatge d’arxiu d’una concentració a Lleida per protestar contra la sentència de La Manada.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei de llibertat sexual modificarà el Codi Penal per introduir "un sistema de penes diferent" per als delictes sexuals, basat en el consentiment, amb penes de fins 15 anys per als casos més greus de violació i la introducció del delicte d’assetjament ocasional sexista lleu, conegut com a "de carrer".

L’avantprojecte de llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, la llei del "només sí és sí" que ha arribat aquest dimarts al Consell de Ministres, reformarà el Codi Penal per posar en el centre de l’agressió sexual el consentiment i acabar amb la distinció entre abús i violació. La definició de consentiment és que es manifesti lliurement per actes exteriors concloents i inequívocs, conforme a les circumstàncies concurrents, la voluntat de la persona participar en l’acte.

Fonts d’Igualtat han precisat que aspira a ser "un canvi de paradigma" en la consideració dels delictes contra la llibertat sexual que ampliï el marge de penes de què disposen els jutges i augmenti la proporcionalitat de les mateixes. Aquestes penes es referiran als delictes que impliquin víctimes de 16 anys o més.

Entre les novetats més destacades de la llei, més enllà del consentiment i de la desaparició d’abús, està la inclusió en el Codi Penal del delicte d’"assetjament ocasional", que considerarà com un delicte lleu aquelles "expressions, comportaments o proposicions sexuals o sexistes" que posin a la víctima en una situació "objectivament humiliant, hostil o intimidatòria". Es castigarà així el conegut com a assetjament "de carrer", situacions que no tenen per què donar-se en la via pública: poden passar en bars, festes privades, concerts, establiments...

El delicte d’assetjament ocasional no reiterat comportarà penes de localització permanent, treballs comunitaris o multes per als agressors. El Ministeri d’Igualtat ha explicat que fins ara només estaven penades aquestes situacions en l’àmbit de la violència domèstica, això és, entre familiars, parella o exparella.

També hi ha canvis en les penes de les violacions: la penetració sense consentiment es castigarà amb penes de 4 a 10 anys (abans, de 4 a 12). La violació amb un agreujant podrà ser penada amb entre 7 i 12 anys i si se li sumen dos, amb entre 9 i 15 anys, han informat fonts d’Igualtat. Amb aquest marc, ha aclarit Igualtat, les penes als condemnats de la Manada per la violació a una jove als Sanfermines, serien les mateixes. "Criminològicament una violació no ha de superar la pena màxima d’homicidi (de 10 a 15 anys) i de l’assassinat (de 15 a 25), han aclarit des del ministeri.

La nova llei, que també canviarà el Codi Penal militar, modificarà a més la Llei d’Estrangeria perquè les víctimes de violència sexual no puguin ser deportades mentre es resol el seu cas, igual com passa amb la violència de gènere.

En la modificació del Codi Penal relativa als delictes sexuals s’introduirà a més l’agreujant que l’agressió sexual hagi estat precedida o acompanyada de violència i greu dany i també es matisarà l’agreujant de parentiu per deixar clar que s’ha d’incrementar la pena en cas que la víctima sigui l’esposa o exparella de l’agressor.

Pujaran les penes per assetjament sexual (de 3-7 mesos a 6-12 mesos), que implicaria "sol·licitar sexualment en l’àmbit laboral, docent o de desigualtat, provocant intimidació, hostilitat o humiliació greus." Aquestes penes podran anar acompanyades d’inhabilitació professional o per al càrrec.

Les agressions contra la llibertat sexual de les persones sense el seu consentiment exprés es castigaran amb entre 1 i 4 anys de presó.

Es castigarà així mateix la sol·licitud sexual de funcionaris a persones sota custòdia en centres penitenciaris, de menors i en els centres d’internament d’estrangers (VAIG CIAR).

Quant a la instrucció i enjudiciament d’aquests delictes, la llei estableix que se n'encarregaran jutjats especialitzats i que el Poder Judicial tindrà un any per revisar les competències dels jutjats de violència sobre la dona i decidir així si s’encarreguen d’aquests assumptes o es creen nous òrgans amb tal finalitat.

L’especialització de jutges i fiscals és un altre dels punts de la llei, que a més obligarà que els agressors condemnats a menys de dos anys de presó que no hagin d’entrar a la presó hagin de participar en programes formatius d’igualtat i educació sexual i se li imposarà la prohibició d’atansar-se i comunicar-se amb la víctima, igual que en la violència de gènere.

L’avantprojecte de llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, que per primera vegada reconeix la violència sexual com a violència masclista, ha donat aquest dimarts el seu primer pas, però tardarà mesos a arribar al Congrés i haurà d’enfrontar un "enorme debat", han reconegut des d’Igualtat.

tracking