SEGRE

ESNOTICIA

La igualtat que no arriba

Les dones ocupades ja representen el 45,5% del mercat laboral a Lleida, però cobren gairebé un 20% menys || El col·lectiu assumeix nou de cada deu excedències per a la cura dels fills

La igualtat que no arriba

La igualtat que no arribaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Totes les dones són cridades a omplir avui els carrers de Lleida per reclamar l’equiparació dels drets a tots els nivells. En el mercat laboral, les lleidatanes ocupades ja representen el 45,5%, però cobren gairebé un 20% menys que els homes. Són elles les que continuen assumint la cura dels fills o del familiars malalts.

Lleida es bolca demà un any més en el Dia Internacional de la Dona Treballadora per reclamar l’equiparació dels drets a tots els nivells. Una de les peticions que centren les mobilitzacions i els diferents actes és la igualtat a nivell laboral, on les dones han anat guanyant pes des de l’arribada de la democràcia però continuen suportant greus diferències salarials, en les condicions laborals i en les oportunitats per escalar a càrrecs directius.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a finals de l’any passat, l’Enquesta de Població Activa a la província de Lleida va tancar amb un total de 109.800 dones ocupades a Lleida, amb un percentatge d’ocupació femenina del 45,5%. Un índex que s’ha duplicat en els últims 43 anys, ja que el 1976 les dones representaven el 29% de la població ocupada. Les mesures de conciliació adoptades en els últims anys també han estat assumides en la pràctica totalitat per les dones, en les quals recau el pes de la cura familiar. Segons la Seguretat Social, de les 340 excedències laborals atorgades a Lleida el 2019 per a la cura de fills o familiars malalts, el 92% van ser assumides per dones.

Les lleidatanes cobren 354 euros al mes menys que els homes i la pensió mitjana no arriba als 800 €

Els salaris continuen sent una de les principals diferències entre homes i dones. Segons el sindicat de Tècnics del ministeri d’Hisenda (Gestha), les dones cobren 3.270 euros menys a l’any que els homes a les comarques lleidatanes, la qual cosa situa la bretxa salarial en el 19,5%. Aquesta estadística també evidencia el sostre de vidre davant la dificultat que les dones ocupin llocs de poder, ja que només el 14% dels lleidatans que cobren més de 100.000 euros a l’any són dones. Una bretxa que es manté en la jubilació. Les pensionistes lleidatanes cobren un 33% menys que els homes, amb una diferència que supera els 354 euros al mes.

tracking