SEGRE

ÒBIT

Mor als 80 anys Luis Racionero

Escriptor, urbanista i exdirector de la Biblioteca Nacional originari de La Seu d’Urgell

Mor als 80 anys Luis Racionero

Mor als 80 anys Luis RacioneroACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i exdirector de la Biblioteca Nacional Luis Racionero ha mort avui als 80 anys, segons ha informat la conselleria de Cultura de la Generalitat a través de Twitter Nascut a La Seu d’Urgell el 1940, es va llicenciar en Enginyeria Industrial i en Ciències Econòmiques a Barcelona, va obtenir una beca Fullbright i es va doctorar en Urbanisme a Berkeley, va dur a terme diversos projectes urbanístics i va exercir com a docent a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i a la Facultat d’Econòmiques.

Va escriure tant assajos com ficció, en català i castellà, i entre les seues obres destaca: Cercamón (1982); La forja de l’exili (1985); Raimon o el seny fantàstic (1985) ;Els àngels quàntics (1986); La presó de amor (1996), per la qual va obtenir el Premi Azorín, y El somriure de la Gioconda(1999), Premi de Novela Fernando Lara. L’escriptor català va explicar les seues memòries sentimentals enSobrevivir a un gran amor (sis vegades) i va relatar enMemorias culturals la seua vida intel·lectual.

En aquesta última obra, per la qual va rebre el Premi Gaziel 2010 de biografia i memòries, narra des de la seua marxa als Estats Units (1968), on completa els seus estudis a la Universitat de Berkeley (Califòrnia) –centre de la cultura hippy– fins la direcció de la Biblioteca Nacional de 2001 a 2004. Entre ambdues dates, va treballar en la Universitat de Cambridge i va dirigir a París el Col·legi d’Espanya. En les seues memòries, Racionero també explica la Barcelona dels 70, així com les seues experiències amb José María de Areilza, Josep Pla, Salvador Dalí i Herbert Marcuse.

A La Seu va dissenyar el claustre modern del Parc del Valira, una rèplica del de la catedral de la capital del Alt Urgell inaugurat el 1990 però amb iconografia del segle XX. Als capitells de les columnes poden trobar-se efígies d’actors, polítics, religiosos, futbolistes i científics. Va ser polèmic per la inclusió de Franco, Hitler i Mussolini, que l’autor va presentar com l’equivalent contemporani de les representacions medievals de monstres i dimonis.

tracking