SEGRE

ESNOTICIA

Itàlia confina tot el país i prohibeix tots els desplaçaments

La suspensió de les visites a les presons italianes provoca sis morts, motins i fugues || El Covid-19 ja ha causat 463 morts i 8.000 contagiats al país

Diversos presos al motí a la presó italiana de San Vittore pel coronavirus.

Diversos presos al motí a la presó italiana de San Vittore pel coronavirus.EUROPAPRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, va anunciar a última hora d’ahir l’ampliació de les mesures d’excepcionalitat per combatre el coronavirus a tot el país, amb la qual cosa queden prohibits tots els desplaçaments. A més es prohibeixen totes les reunions. “Tot Itàlia serà zona protegida. Ja no hi ha més àrea roja, verda o groga. Tots els moviments estan prohibits, excepte per necessitats provades. A tot Itàlia”, va afirmar Conte en un discurs televisat. Va indicar que seran vigents a tot el país les mesures aplicades fins ara a la Llombardia i catorze províncies més.

A San Vittore de Milà diversos reclusos van pujar a la teulada i van calar foc a uns llençols

El nombre de contagis no para de créixer i per aquesta raó el Govern va aprovar aquesta sèrie de mesures dràstiques per intentar contenir el virus, que passen per confinar els més de seixanta milions de persones que viuen al país.

Això, sumat a la por que el virus arribi a les presons i s’estengui amb rapidesa, va motivar que centenars de presos es revoltessin en una trentena de centres penitenciaris de tot el país. Sis presos van morir diumenge a Mòdena; d’ells, tres van morir després de saquejar la infermeria i els altres tres per causes que encara s’han d’aclarir. Les primeres hipòtesis apunten que podrien haver mort per consum d’estupefaents durant el desconcert de les protestes, però la magistratura encara investigava el que havia succeït. En una presó de Foggia, a la Pulla (sud), els presos van trencar la porta i van sortir al carrer de forma massiva.

Les informacions locals apunten que almenys cinquanta haurien escapat i d’ells 38 haurien estat capturats i tornats a la presó, però fonts del sindicat de la policia penitenciària van denunciar que tres-cents estarien fugits i setanta haurien estat capturats. A la presó de San Vittore de Milà, diversos reclusos van pujar a la teulada i van calar foc a uns llençols mentre cridaven que volien llibertat. Les protestes violentes es van viure també a les presons romanes de Rebibbia i Regina Coeli, i a les de les ciutats d’Augusta, Bolonya o Prato. La histèria pel contagi va causar a més la caiguda a la Borsa de Milà, que va tancar amb unes caigudes d’un 11,17 per cent.

El coronavirus ha provocat ja només a Itàlia 463 morts i fins a 7.985 persones estan contagiades.

Malgrat que el nombre de casos ha traspassat la barrera dels 100.000, el director general de l’OMS va afirmar que la xifra “no explica tota la història” perquè, a nivell global, el 93% dels positius es concentren en només quatre països. A més, Adhanom va destacar que dels 80.000 casos a la Xina, el 70 per cent s’han recuperat i han estat donats d’alta. “Hem de recordar que amb accions precoces i decidides podem desaccelerar el coronavirus i prevenir contagis. Entre els que estan infectats, la majoria es recuperaran”, va indicar.

L’OMS veu “molt real” l’amenaça de pandèmia L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera “molt real” el fet que el coronavirus es converteixi en pandèmia. A la roda de premsa periòdica que fa l’organització per informar de l’evolució del coronavirus, el director general, Tedros Adhanom, va anunciar que s’han superat els 100.000 casos, que ja està present a 100 països. “Ara, el coronavirus és present a tants països que l’amenaça d’una pandèmia s’ha convertit en molt real”, va dir Adhanom, que va afegir que el coronavirus pot ser “la primera pandèmia en la història que podria ser controlada”. “No estem a mercè del virus”, va recalcar el director general de l’OMS, que va recordar que les decisions que es prenguin poden ser decisives en l’evolució del virus.

tracking