SEGRE

8-M DIA INTERNACIONAL

Marea Lila i la Coordinadora 8M es van separar per segon any consecutiu. És impossible una unió del feminisme a Lleida?

Marea Lila i la Coordinadora 8M, per separat per segon any consecutiu || El primer col·lectiu explica que no estan “en guerra” i el segon afirma que els separen qüestions ideològiques

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El moviment feminista a Lleida està dividit, com va quedar patent diumenge a la commemoració del 8-M amb dos manifestacions separades convocades, per segon any consecutiu, una per la Marea Lila i una altra per la Coordinadora 8M (de la qual forma part el Grup Dones Lleida). I, de moment, no sembla que hi hagi intencions d’aproximació. Una portaveu de Marea Lila va lamentar no poder “sumar” en una manifestació conjunta en el Dia Internacional de les Dones, malgrat que cada col·lectiu organitzés igualment més activitats per separat. Per la seua banda, una portaveu del Grup Dones Lleida assegura que “no és que no ens entenguem, és una qüestió ideològica”, però va apuntar que desconeixen “què passarà” en el futur.

En tot cas, des de Dones Lleida afirmen que elles van ser les que van crear la Marea Lila i que moltes associacions que la formen la van deixar l’any passat “perquè els homes decidien com havíem de fer la lluita i perquè formen part d’aquest col·lectiu partits i sindicats que són a les estructures de poder”. Defensen que la Coordinadora 8M és “anticapitalista” i que el 8 de març “és una jornada de lluita feminista, no festiva”. “No podem rebaixar les nostres reivindicacions i que organitzacions mixtes amb homes s’asseguin a la taula per decidir què hem de fer”, indiquen, i remarquen que “no anirem a manifestacions amb regidores de la Paeria, partits i sindicats”.

Marea Lila aposta pel “diàleg i la negociació” i la Coordinadora 8M, que no sap “què passarà”

Per la seua banda, des de Marea Lila asseguren que també són “anticapitalistes perquè [el capitalisme] és el sistema econòmic que sustenta el patriarcat”. No obstant, reconeixen que “totes estem impregnades pel capitalisme” i que tots els col·lectius estan “polititzats”. En aquest sentit, les joventuts d’Esquerra Republicana i Podem formen part de Marea Lila i la CUP, de la Coordinadora 8M. Marea Lila defensa, a més, que col·lectius integrants de la Coordinadora també són mixtos, no només de dones, i els va instar a celebrar una manifestació “no mixta”. Assenyala que sempre han mantingut “el mateix posicionament” i que “mai ens hem tancat a res”, per la qual cosa “el diàleg i la negociació mai ha de faltar”. “Això no és una guerra [entre els col·lectius] sinó contra el patriarcat i el masclisme”, conclou.

La GamVerrada de Tàrrega, en l’aire per la falta de subvencions

La GamVerrada de Tàrrega podria no celebrar-se l’any que ve si l’ajuntament de la capital de l’Urgell no incrementa la subvenció a l’activitat, segons van avançar les Verretes de Guixanet. S’ha de recordar que aquest any l’aportació municipal ha estat de 500 euros i l’any passat, de 2.500. La portaveu de les Verretes de Guixanet, Laia Recasens, va explicar que “si l’any que ve la subvenció no és superior a 500 €, no podrem celebrar la trobada”. Des de la regidoria d’Igualtat van explicar que l’aportació l’any passat va ser puntual, encara que des de Cultura “els continuaran mantenint la subvenció”.

A l’esquerra, la manifestació convocada per la Marea Lila i a la dreta, la de la Coordinadora 8M.

A l’esquerra, la manifestació convocada per la Marea Lila i a la dreta, la de la Coordinadora 8M.MAITE MONNÉ

A l’esquerra, la manifestació convocada per la Marea Lila i a la dreta, la de la Coordinadora 8M.

A l’esquerra, la manifestació convocada per la Marea Lila i a la dreta, la de la Coordinadora 8M.MAITE MONNÉ

tracking