SEGRE

Alerta: Consells inútils contra el COVID-19 que arriben en cadenes de WhatsApp

Alerta: ConsellsAlerta: Consells inútils contra el COVID-19 que arriben en cadenes de WhatsApp inútils contra el COVID-19 que arriben en cadenes de WhatsApp

Alerta: Consells inútils contra el COVID-19 que arriben en cadenes de WhatsAppEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Beure aigua calenta o infusions, aguantar la respiració, posar la roba al sol... Són alguns dels consells de suposats metges que han tractat de prop casos de coronavirus a Itàlia i la Xina i que estan circulant en cadenes de WhatsApp, malgrat que no funcionen davant el coronavirus.

Comtpe amb les recomanacions d’una doctora "estreta col·laboradora d’una ONG" a Itàlia i d’un metge italià que va treballar a l’hospital de Shenzhen a la Xina, perquè res d’això no prevé el contagi del COVID-19:

NO HI HA PROVES QUE EL VIRUS MORI AMB LES ALTES TEMPERATURES

D’acord amb la informació difosa en aquestes cadenes, el virus no resisteix la calor i mor a una temperatura major de 26 graus, però no encara no hi ha proves que ho demostrin. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha advertit que de moment no hi ha proves científiques que avalin el fet que l’altes temperatures acabin amb el nou virus. El doctor Jaime Barrio, del Consell Científic del Col·legi de Metges de Madrid (Icomem), confirma a EFE aquesta circumstància: "El virus de la grip no sobreviu gaire fora del cos durant l’estiu, però encara no sabem com afecta la calor al nou coronavirus".

LES INFUSIONS NO COMBATEN EL COVID-19

En relació amb l’afirmació anterior, les cadenes compartides proposen de consumir "abundantment durant el dia begudes calentes com infusions, caldos o simplement aigua calenta" perquè "aquests líquids calents neutralitzen el virus".

Tanmateix, tampoc no hi ha cap fet científic que avali aquests consells. Segons Barrio, investigador de la Societat Madrilenya de Medicina de Família i Comunitària (SoMaMFyC), "beure líquids calents no canviarà la temperatura corporal real, així que no hi ha cap aliment ni beguda calenta que protegeixi davant el coronavirus."

AGUANTAR LA RESPIRACIÓ 10 SEGONS NO DEMOSTRA RES

Es parla també d’un test ràpid de "diversos experts de Taiwan" per comprovar si estem encomanats: inspirar i aguantar l’aire durant 10 segons, de manera que si som capaços de fer-ho sense tossir no estem infectats.

Aquesta operació, en teoria, demostraria que no hi ha fibrosi als pulmons. Tanmateix, segons l’OMS, "no existeix evidència que aguantar la respiració sigui una tècnica vàlida per diagnosticar el nou coronavirus". En les recomanacions del Ministeri de Sanitat o la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) no es troba aquesta mesura. De fet, l’única manera vàlida de diagnosticar el coronavirus és mitjançant una prova de laboratori.

En paraules de l’investigador del Consell Científic de l’Icomem, això "no té cap sentit" ni demostra que no hi hagi fibrosi. A més, aclareix que el COVID-19 no produeix fibrosi, sinó "pneumònies potencialment mortals" en casos greus.

L’actual coronavirus no produeix fibrosi pulmonar, sinó danys que s’assemblen a aquesta, fent malbé les vies respiratòries i els alvèols pulmonars.

BEURE MOLTA AIGUA TAMPOC FRENA EL CORONAVIRUS

A continuació, s’apunten consells d’"uns metges japonesos" que aconsellen beure "aigua cada 15 minuts i que el coll mai no estigui sec".Ni l’OMS ni els especialistes consideren que això impedeixi l’avenç de la malaltia: "Una altra ximpleria que no està recomanada per cap organisme o institució sanitària", apunta el metge.

NO, QUALSEVOL mascareta NO POT EVITAR EL CONTAGI

"El coronavirus té una mida gran (diàmetre de 400-500 nanòmetres) per la qual cosa qualsevol mascareta pot detenir-lo, no fan falta en la vida diària mascaretes especials". Aquest és un altre dels missatges falsos inclòs en aquesta cadena.

Només les màscares amb un elevat nivell de protecció són eficaces davant el coronavirus. Les quirúrgiques, les màscares de paper que habitualment trobem a les farmàcies, no. L'’OMS recomana l’ús de màscares amb un nivell de filtrat d’almenys FFP2 (o N95, segons la normativa nord-americana) per a procediments d’aïllament o amb possible generació d’aerosols infecciosos (tuberculosi, xarampió, varicel·la, SRAS...).

Els seus respiradors tenen una eficiència de filtració d’almenys el 95 % per a partícules de 0,3 micres de diàmetre, pel que serien eficaços davant el nou coronavirus, que "es transmet principalment per les gotes respiratòries de més de 5 micres", segons el Ministeri de Sanitat.

El doctor Barrio recorda que "si no es presenten els símptomes respiratoris característics del COVID-19 (sobretot, tos) o no es té cura d’una persona que pugui haver contret aquesta malaltia, no és necessari portar posada una mascareta clínica. Recordar que les màscares d’un sol ús només es poden utilitzar una vegada i tingui en compte també que, si no està vostè malalt o no té cura d’una persona que ho estigui, està malgastant una mascareta".

EL CORONAVIRUS NO MOR EN "EXPOSAR-LO AL SOL"

Un altre dels consells compartits en aquestes cadenes sosté que el virus "pot viure niat a la roba i teixits entre 6 i 12 hores, els detergents comuns el poden exterminar, els elements que no puguin ser rentats diàriament es recomana exposar-los al sol i el virus morirà".

Barrio desmenteix que el sol pugui aniquilar el patogen, ja que fora del cos "es necessiten temperatures d’al voltant de 60 graus per matar el virus. Per això, proposa de "rentar la roba de llit o les tovalloles a 60 graus" si volem acabar amb qualsevol virus.

FONTS: Organització Mundial de la Salut Investigador del Consell Científic del Col·legi de Metges de Madrid Jaime Barrio. "Consells sobre la utilització de mascaretes en l’entorn comunitari, en l’atenció domiciliària i en centres de salut en el context del brot de nou coronavirus (2019-nCoV)" OMS "Procediment d’actuació davant casos d’infecció pel nou coronavirus (SARS-CoV-2)" Ministeri de Sanitat


tracking