SEGRE

Prohibides les aglomeracions de més de 1.000 persones a Catalunya

Els esdeveniments esportius es jugaran a porta tancada

La roda de premsa del Govern.

Catalunya prohibeix les aglomeracions de més de 1.000 personesGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que a partir de dijous quedaran prohibits els actes on hi participin més de 1.000 persones, ja siguin a l'aire lliure o en un recinte tancat. Els actes en espais tancats de menys d'un miler d'assistents es podran celebrar només si s'ocupa un terç de l'aforament. Tots els esdeveniments esportius es jugaran a porta tancada. Si hi ha menors d'edat podran estar acompanyats. Totes aquestes mesures duraran 15 dies però es podran allargar. En les properes hores s'establiran les mesures en l'àmbit de l'administració pública. "És possible que en els pròxims dies es prenguin mesures més dràstiques i contundents de les que s'han pres fins ara. Demanem comprensió", ha conclòs Torra.

El president ho ha dit en roda de premsa juntament amb els consellers de Salut, Alba Vergés, i el d'Interior, Miquel Buch, després d'una reunió del comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per a emergències associades a malalties transmissibles emergents d'alt risc, que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat.

Des d'aquest dijous i en els propers 15 dies, els esdeveniments esportius es faran a porta tancada –excepte si participen menors d'edat, que podran anar acompanyats–, i se suspendran o ajornaran activitats col·lectives que impliquin més de 1.000 persones –si l'aforament de l'espai és inferior a 1.000, es podran celebrar només si s'ocupa un terç de l'aforament màxim autoritzat, per assegurar que els assistents tenen espai de prou separació.

Vergés ha explicat que aquesta mesura afecta esdeveniments públics i privats recreatius, de lleure, culturals, religiosos i de tots els àmbits, i ha explicat que mantindran un diàleg amb els afectats per aquesta mesura, que s'aplicarà ara per ara durant 15 dies i que "serà revisable segons la situació epidemiològica".

Des de Protecció Civil, Sergio Delgado ha explicat que contactaran amb ajuntaments i amb els organitzadors d'esdeveniments previstos –els tenen registrats a través dels plans d'autoprotecció que han d'elaborar per celebrar-se–, i Buch ha avisat que es podrà aplicar un règim sancionador en cas d'incompliment.

Aquestes mesures se sumen a altres d'anunciades aquest dimarts: evitar la participació de personal sanitari, d'emergències, residències d'ancians i centres d'acolliment de menors en activitats com a congressos; paralitzar pràctiques en centres de salut, i frenar les activitats escolars fora de l'àmbit escolar que impliquin a més d'un centre.

MANTENIR LA CONTENCIÓ

Buch ha explicat que existeixen quatre fases: prealerta, alerta, emergència 1 i emergència 2, i ha afegit: "No volem enviar un missatge d'alerta a la societat, sinó que volem anar un pas per davant", pel que activen aquestes mesures de forma preventiva per tractar de frenar la propagació del coronavirus.

Vergés ha assegurat que la situació actual continua sent de contenció i es considera favorable, amb una "transmissió molt controlada", de seguiment dels contactes i de control de les cadenes de transmissió, i que han establert aquestes mesures per seguir en aquesta situació.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que hi ha un parell de casos comunitaris –dels quals es desconeix el contacte pel qual es van infectar–, però que mantenen la seva investigació epidemiològica en curs, i ha afirmat que l'important és "fins i tot quin punt el virus està salvatge pel territori".

PRIMERA ALTA

Guix ha assegurat que pràcticament totes les cadenes de transmissió identificades a Catalunya, i ha detallat que aquest dimarts es va produir la primera alta per coronavirus –ha recordat que la incubació és de 14 dies–, i que s'estan realitzant a nivell mundial i català diversos assajos, alguns amb medicaments relacionats amb el VIH i la malària.

A preguntes dels periodistes per si preveuen tancar centres escolars, com han fet altres comunitats autònomes, la consellera ha assenyalat: "Quan s'hagin de prendre mesures, les prendrem. I sobretot si ho podem fer de forma preventiva, avançant-nos a situacions que puguin venir".

Sobre l'afectació en centres sanitaris, Vergés ha assegurat que el sistema sanitari està preparat per a l'augment de casos que es pugui produir: "S'han donat instruccions que tot el que no sigui prioritari i urgent o siguin proves que puguin suposar cert risc de contagi es pugui evitar".

Quant al transport públic, ha dit que no volen limitar la mobilitat i ha defensat que els operadors i les autoritats dels quals depenen obrin un diàleg sobre si és necessari ampliar la freqüència, després de la qual cosa ha cridat a la coresponsabilitat de la ciutadania per "no arribar si és possible a prendre mesures de contenció social important de moviments".

Fins a la tarda d'aquest dimarts, Salut havia confirmat 125 casos de coronavirus a Catalunya –18 de gravetat i 25 professionals sanitaris–, a més de 400 professionals de l'àmbit de la salut que estan en aïllament per contacte amb persones afectades, i farà públic un nou balanç la tarda d'aquest dimecres.

tracking