SEGRE

ESNOTICIA

La baixa laboral per estar aïllat serà com la de malaltia professional

Suposa que el treballador cobrarà la totalitat del salari || El Consell de Ministres aprovarà demà mesures de suport a les empreses perjudicades per l’epidèmia

Els periodistes pregunten sobre les mesures pel coronavirus als ministres d’Hisenda i Sanitat.

Els periodistes pregunten sobre les mesures pel coronavirus als ministres d’Hisenda i Sanitat.MONCLOA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar ahir un reial decret perquè totes les baixes laborals de persones que estiguin en aïllament preventiu per contagi per coronavirus siguin considerades com a malaltia professional, de manera que cobraran la nòmina íntegra. Fins ara, es considerava contingència comuna i suposava una retallada d’ingressos. Va anunciar un altre reial decret per permetre la compra centralitzada de qualsevol tipus de producte sanitari que sigui necessari per a l’abordatge del coronavirus, sempre segons l’opinió dels experts.

El Govern aprovarà demà dijous, en un Consell de Ministres extraordinari, el “pla de xoc” de mesures de caràcter econòmic per fer front a l’impacte del coronavirus en empreses i treballadors, que seran “puntuals, transitòries i proporcionades a l’estatus sanitari de cada moment”, segons va infromar la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero.

S’inclouran estímuls econòmics en aquells sectors, com per exemple el turisme, que es puguin trobar més perjudicats. “Seran mesures que atenguin la realitat social de les famílies que es poden trobar en una situació de més complexitat perquè s’hagin tancat els col·legis i plantejarem mesures per intentar minimitzar l’impacte en el conjunt de l’economia i per evitar la destrucció d’ocupació o que hi ha empreses que tinguessin la temptació de fer ERO o un acomiadament que no fos desitjable”, va reiterar la ministra, que no va detallar més l’abast d’aquestes mesures.

Foment del Treball demana facilitar acomiadaments

La patronal Foment del Treball va defensar ahir una baixada generalitzada d’impostos i que el Govern central flexibilitzi les condicions perquè les empreses afectades pel coronavirus puguin acomiadar empleats. Reclama un pla de mesures econòmiques que inclouria “ajornaments raonables i graduals sense interessos” del pagament dels impostos empresarials i de les cotitzacions socials. Davant de la polèmica generada, la gran patronal catalana va voler matisar després que “nosaltres no demanem que es facilitin els acomiadaments sinó els ERO temporals”, va precisar el secretari general adjunt de Foment, Salvador Guillermo. “Estem pensant que presumiblement hi pot haver ERO de certs dies o hores a moltes empreses i el que demanem és que es facilitin. I que, amb més aportació pública, no suposin una pèrdua retributiva per als empleats”, va continuar Guillermo. “O sigui, que el treballador percebi el 100% del salari. Com que creiem que seran ERO d’un mes o màxim dos, és una càrrega totalment assumible per l’Estat”, va dir. Responia així les dures crítiques sindicals que havia rebut. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va instar Foment a “vetllar pels llocs de treball”.

tracking