SEGRE

ESNOTICIA

Suspenen l'activitat al Congrés i al Senat a l'infectar-se Ortega Smith

El ministre de Sanitat compareixerà demà

Javier Ortega Smith durant l’acte celebrat a Vistalegre.

Javier Ortega Smith durant l’acte celebrat a Vistalegre.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Congrés i la Junta de Portaveus van acordar ahir, amb suport de tots els grups, la suspensió durant almenys aquesta setmana de l’activitat parlamentària al conèixer-se que el diputat Javier Ortega Smith, del grup ultradretà Vox, havia donat positiu per coronavirus. Això implica la cancel·lació de la sessió de control i el ple. Per la seua banda, el Senat també va decidir ajornar l’activitat fins la setmana que ve.

Fonts parlamentàries van precisar que els dos òrgans del Congrés es reuniran novament demà per decidir si es manté la suspensió de l’activitat durant la setmana que ve o es restableix i van assenyalar que només es mantindrà en agenda la compareixença del ministre de Sanitat, Salvador Illa, prevista per demà amb l’objectiu que pugui “informar” tant els diputats com la “societat” de “com avança la situació epidemiològica del coronavirus”.

Batet diu que la decisió és més política que de salut a causa de l’absència de Vox a la Cambra

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va explicar que aquesta decisió obeeix més a un tema polític que no sanitari ja que rere el positiu d’Ortega Smith els cinquanta-dos diputats de Vox van anunciar que s’absentarien de totes les sessions programades. En paraules de la presidenta, l’absència de Vox “redueix la legitimitat democràtica” de les decisions que s’havien de prendre al ple d’aquesta setmana, amb un ordre del dia en el qual figuraven, per exemple, una proposició de llei del PP per modificar el Codi Penal i reforçar-lo davant la convocatòria de referèndums. El grup ultra va revelar ahir a través del compte de Twitter el contagi del secretari general i va demanar disculpes per haver celebrat diumenge un míting multitudinari a Vistalegre, a Madrid, al qual van assistir prop de 9.000 persones afirmant que va ser “un error”. El partit que lidera Santiago Abascal va anunciar que tots els diputats es quedaran a casa “en lògica coherència i per responsabilitat” i continuaran treballant des dels domicilis en la seua tasca de control a l’“irresponsable” Govern de Pedro Sánchez, “que juga amb la vida dels espanyols”. En aquest sentit la formació va reclamar que se suspenguin les sessions parlamentàries fins que les autoritats sanitàries “afirmin que s’ha recuperat el control” i el cessament de la vicepresidenta Carmen Calvo

Al principi del Congrés, atenent a recomanacions d’experts, tenia previst només limitar les activitats extraparlamentàries que comportaven la participació d’un gran nombre de persones, suspendre les visites de grups a la Cambra i els viatges de caràcter oficial.

D’altra banda, Unides Podem va anunciar la suspensió de la trobada de l’assemblea ciutadana prevista per al 21 de març que s’havia de celebrar al municipi madrileny de Leganés. La formació va assenyalar que aquesta decisió s’ha adoptat “seguint indicacions de les autoritats competents”. Dilluns, Ciutadans també va cancel·lar de l’assemblea general prevista per a aquest cap de setmana.

tracking