SEGRE

ESNOTICIA

El coronavirus ja és pandèmia

Lagarde adverteix d’una crisi com la del 2008 sense una actuació coordinada i urgent a la UE || Itàlia ordena el tancament de tots els negocis del país, excepte els de primera necessitat

Treballadors palestins desinfecten una mesquita a la ciutat d’Hebron.

Treballadors palestins desinfecten una mesquita a la ciutat d’Hebron.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat avui que el coronavirus (Covid-19) ja pot definir-se com una “pandèmia”, després que en les últimes dos setmanes el nombre de casos fora de la Xina s’hagi multiplicat per 13 i el de països afectats s’hagi triplicat. “L’OMS estima que el Covid-19 pot ser caracteritzat com una pandèmia”, va declarar el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, després de subratllar que hi ha més de 118.000 casos de coronavirus en 114 països i que el nombre de morts és de 4.291. L’anterior pandèmia declarada per l’OMS va tenir lloc el 2009 i va ser per la grip A (que segons estudis mèdics va causar entre 150.000 i 575.000 morts).

“Podem esperar que el nombre de casos, de defuncions i de països afectats augmenti encara més” en els pròxims dies i setmanes, va assenyalar, i va agregar que l’OMS “està profundament preocupada per l’alarmant expansió del virus, per la gravetat i pels nivells d’inacció”. Pel que fa a la part positiva, Tedros va recordar que dos dels països més afectats per la pandèmia, la Xina i Corea del Sud, mostren una clara tendència a la baixa en el nombre de casos, i que 57 de les nacions afectades han reportat menys de 10 contagis.

La pandèmia implica reconèixer la circulació àmplia i sostinguda del Covid-19 en diversos països

Va afegir que l’OMS agraeix a països com la Xina, l’Iran, Itàlia i Corea del Sud les agressives mesures per contenir els brots epidèmics. En aquest sentit, va recordar, “tots els països han de buscar un bon equilibri entre protegir la salut, minimitzar els efectes adversos en l’economia i la societat i respectar els drets humans”.

Ryan va vaticinar per la seua part que altres països estaran aviat patint la situació actual que viuen nacions com Itàlia o l’Iran, i va reconèixer que els diferents governs, fins i tot la mateixa OMS, “podrien haver fet algunes coses millor, però no és el moment de les culpes, sinó de solidaritzar-se i posar fil a l’agulla”.

Ahir a la nit, el Govern italià va decidir aprovar el “bloqueig total” del país amb el tancament de tots els negocis, a excepció dels que ofereixen serveis de primera necessitat, com supermercats o farmàcies. “Itàlia sempre serà una zona única, una zona protegida. Ens disposem a tancar tota l’activitat comercial, la venda minorista, excepte els negocis de primera necessitat i farmàcies”, va dir el primer ministre, Giuseppe Conte, en roda de premsa.

“No cal sortir corrents al supermercat a comprar”, va agregar. Va avisar que “si tots respecten aquestes regles, el país sortirà abans de l’emergència” del coronavirus, que ja ha causat 827 morts i més de 12.000 contagis al país.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va al·ludir ahir que els experts consideren que entre el 60 i el 70 per cent de la població podria contagiar-se del nou coronavirus. Seguint la lògica dels experts, als quals va demanar que s’escolti, l’essencial en l’actualitat és intentar alentir l’avanç de la malaltia, per no saturar el sistema sanitari i “guanyar temps” per al desenvolupament de mitjans terapèutics contra el Covid-19.

Pel que fa a nivell econòmic, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va advertir que l’epidèmia de coronavirus amenaça de provocar una crisi semblant a la financera del 2008 en absència d’una resposta urgent i coordinada a la UE.

Treballadors palestins desinfecten una mesquita a la ciutat d’Hebron.

Treballadors palestins desinfecten una mesquita a la ciutat d’Hebron.EUROPA PRESS

tracking