SEGRE

INVESTIGACIÓ TRIBUNALS

Chelsea Manning, en llibertat

El jutge considera que el testimoni de l’exanalista militar nord-americana en el cas WikiLeaks no és necessari || Hospitalitzada a l’intentar suïcidar-se

L’exsoldat nord-americà Chelsea Manning.

L’exsoldat nord-americà Chelsea Manning.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutge federal dels Estats Units va ordenar ahir la posada en llibertat de l’exsoldat Chelsea Manning, la primera font de WikiLeaks, al determinar que el seu testimoni contra Julian Assange ja no és necessari. “La compareixença de Manning davant un gran jurat ja no és necessària. La seua detenció ja no serveix per a cap propòsit coercitiu”, va dictaminar el magistrat Anthony J. Trenga, del Districte Est de Virgínia. Trenga també va donar per conclosa la tasca del gran jurat en aquesta investigació.

L’ordre del jutge arriba amb Manning, de 32 anys, hospitalitzada després que dimecres va provar de suïcidar-se en una presó de l’estat de Virgínia. L’exsoldat portava empresonada des del maig passat per negar-se a declarar sobre la revelació de secrets militars i diplomàtics a WikiLeaks i aquest dijous tenia programada una vista amb Trenga. Malgrat l’ordre d’alliberament, el jutge va mantenir la multa de 256.000 per resistir-se a declarar davant del gran jurat.

Assange, per la seua part, està detingut al Regne Unit amb una petició d’extradició per part dels Estats Units, on l’investiga un tribunal de Virgínia per espionatge.

Chelsea Manning, una exanalista d’Intel·ligència de l’Exèrcit dels EUA, va ser la responsable de la filtració més gran de la història del país, que va consistir en milers de documents classificats sobre les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, així com cables del Departament d’Estat nord-americà.

Va filtrar més 7.000 documents sobre les guerres d’Iraq i Afganistan ? Manning era una soldat que el 2010 va filtrar més de 7.000 documents secrets a WikiLeaks sobre les guerres d’Iraq i d’Afganistan, entre els quals més de 250.000 cables diplomàtics. Va ser condemnada per un tribunal militar a 35 anys de presó, pena que va ser commutada pel president Barack Obama el 2017 quan havia complert set anys. Durant aquell primer període a la presó va iniciar un procés de transició de gènere i es va canviar el nom a Chelsea. Va ser breument alliberada al maig però va tornar a la presó al negar-se a declarar a la investigació de WikiLeaks.

tracking