SEGRE

INICIATIVES SOLIDARITAT

Veïns de pobles de Lleida confeccionen mascaretes a casa per recolzar el personal sanitari

Veïns de Soses, Aitona, Massalcoreig, la Granja d’Escarp i Torres les confeccionaran per recolzar el personal sanitari || Una empresa de Rubí busca voluntaris per distribuir-ne més a Lleida

Josefina Doncell i Maria Teresa Cantacorps de Torà, fabricant mascaretes.

Josefina Doncell i Maria Teresa Cantacorps de Torà, fabricant mascaretes.X.S

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Veïns del Segrià s’han unit per pal·liar la falta de material sanitari per afrontar l’amenaça del coronavirus i han decidit confeccionar mascaretes per al personal dels centres hospitalaris de Lleida. Tot va començar ahir a Soses quan l’alcaldessa, Sandra Marco, i l’equip de govern van consultar com podien elaborar-se màscares des de casa, davant de les reiterades consultes veïnals.

La primera edil va explicar que van preguntar a una metge local com fer-ho i es va córrer la veu, de manera que “una veïna que és infermera del Santa Maria em va trucar i em va proposar emetre un ban per buscar voluntaris que vulguin confeccionar mascaretes a casa”.

Poc després de publicar-ho, s’hi havien sumat veïns de Soses i de localitats veïnes com Aitona, Massalcoreig, la Granja d’Escarp i Torres de Segre. “Tothom té a casa llençols de cotó”, va assenyalar Marco. N’hi ha prou de tallar-lo, fins a fer dos capes de roba i donar-li forma perquè arribi al nas, la barbeta i les orelles.

La merceria local va donar gomes i cintes per completar la peça, reutilitzable i s’ha de desinfectar rentant-la a altes temperatures. “No són per al quiròfan”, va assenyalar Marco, però sí que serviran al personal en el dia a dia. La resposta està sent tan àmplia que “quan tinguem clar com es confeccionen les bates, també les farem”, va assenyalar.

Mentrestant, a la resta de Ponent es multipliquen iniciatives similars. Dos veïnes de Torà, Josefina Doncell, treballadora de la residència del poble, i Maria Teresa Cantacorps, voluntària de Càritas de Torà, fabriquen mascaretes de tela per donar-les a la residència del municipi, que cuida 22 ancians.

Així mateix, al Pont de Suert, Mireia Villa té un taller i una botiga de roba que, com molts altres negocis, ha tancat per les restriccions provocades pel coronavirus. Villa aprofita els seus coneixements de costura i, des del seu taller, cus màscares de neoprè que dóna al CAP, la farmàcia i la residència.

D’altra banda, a la localitat barcelonina de Rubí, l’empresa Robin Hat, fabricant de gorres de quiròfan, reuneix voluntaris que fabriquen mascaretes per a centres mèdics. El gerent, Javier Garrido, va indicar que la firma rep cotó i goma de donacions i que ajuntaments cooperen distribuint aquesta matèria primera entre els voluntaris i recollint les unitats acabades. Els hospitals les renten a 90 graus per esterilitzar-les abans d’utilitzar-les.

Garrido va indicar que un miler persones a Catalunya participen en aquesta iniciativa, va assegurar que també hi ha interessats a Lleida i va avançar que busquen col·laboració d’ens locals.

Segons Garrido, les màscares que fabriquen estan elaborades amb cotó o l’anomenat “teixit no teixit” (fibres unides sense procés de teixit). Una vegada obtingut aquest material es talla a plecs perquè s’adapti bé als diferents tipus de cara i s’hi afegeixen les gomes.

Finalment, es distribueix en els diferents centres sanitaris on abans d’utilitzar-se, les màscares han de ser esterilitzades rentant-les a alta temperatura.

Josefina Doncell i Maria Teresa Cantacorps de Torà, fabricant mascaretes.

Josefina Doncell i Maria Teresa Cantacorps de Torà, fabricant mascaretes.X.S

Josefina Doncell i Maria Teresa Cantacorps de Torà, fabricant mascaretes.

Josefina Doncell i Maria Teresa Cantacorps de Torà, fabricant mascaretes.X.S

tracking