SEGRE

ESNOTICIA

Les infermeres alerten de molts més positius que els oficials al faltar tests

La presidenta del Col·legi de Lleida ho atribueix a la “falta de recursos” per a proves

Ambulàncies aparcades ahir davant la unitat d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Ambulàncies aparcades ahir davant la unitat d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No practicar la prova del coronavirus a les persones amb símptomes lleus amaga que el nombre de positius és molt més gran que els confirmats oficialment. Així ho afirma la presidenta del Col·legi d’Infermers i Infermeres de Lleida, Montserrat Gea, que afirma que no es fan tests a casos lleus “per falta de recursos”.

La presidenta del Col·legi d’Infermers i Infermeres de Lleida, Montserrat Gea, alerta que el nombre de casos de coronavirus és en realitat més gran dels confirmats perquè “ara mateix els casos lleus no s’estan resolent per falta de recursos”. “Són al seu domicili i en moltes ocasions no hi ha capacitat per fer-la prova (del Covid-19). Per tant, sabem que hi ha d’haver molts més positius dels que realment estan declarats”, va afirmar, encara que va apuntar que “han promès que en els propers dies faran les proves als lleus”, va assenyalar.

“Ara, per protocol, només es fan frotis a professionals de la salut, als casos més greus i a persones que tenen factors de risc. Els casos lleus no s’estan seguint per falta de capacitat del mateix sistema”, va subratllar en aquest sentit Gea.

D’altra banda, considera que la situació actualment és greu perquè en el seu moment no es van prendre mesures i així ho posa de manifest l’estudi publicat ahir a The Lancet Public Health per professors de la Universitat de Lleida (la mateixa Gea; l’investigador postdoctoral José Tomás Mateos i la professora visitant Helena Legido-Quigley), Alacant, Nacional de Singapur, Toronto i l’Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres. A l’estudi The resilience of the Spanish health system against the Covid-19 pandemic, consideren que les retallades sanitàries de l’última dècada i les tensions entre el Govern central i les autonomies són els principals esculls en la gestió a l’Estat de la pandèmia.

Destaquen un finançament insuficient, la inadequada capacitat de les unitats de cures intensives, la falta de ventiladors mecànics per suplir la funció respiratòria, l’escassetat de màscares i l’extenuació del personal, amb plantilles curtes i salaris baixos.

També han analitzat la gestió del coronavirus a la Xina, Singapur i Hong Kong i Gea veu imprescindible el confinament i defensa mesures aplicades a la Xina com ara habilitar grans estadis com a hospitals de campanya amb entre 300 i 1.500 llits perquè “proporciona més seguretat a infermeres i metges i monitoritzen millor els casos lleus”.

tracking