SEGRE

ESNOTICIA

Partides urgents de la Diputació per donar liquiditat als consistoris

De 800.000 euros per a despeses ordinàries i 450.000 que s’afegeixen als ajuts a guarderies || L’ACA redueix a la meitat el cànon de l’aigua a llars i empreses

Talarn en la videoconferència celebrada ahir amb el president Torra.

Talarn en la videoconferència celebrada ahir amb el president Torra.D.LL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació ha aprovat un paquet de mesures urgents per garantir la liquiditat dels ajuntaments de cara a mantenir serveis i pagaments extraordinaris originats pels esforços per contenir el coronavirus. Segons el president, Joan Talarn, s’augmentarà amb 800.000 euros més la partida d’1 milió de Presidència per a despeses ordinàries destinada a ajuts als consistoris en partides com el pagament a proveïdors i empreses.

Una altra disposició important és l’increment dels ajuts a les guarderies municipals, temporalment tancades, que deixaran de cobrar taxes però hauran de pagar als seus treballadors. En el pressupost del 2020 es destinava una ajuda de 875 euros per alumne a cada poble que passarà a ser de 1.000 arran de la pandèmia. S’inclou en una partida global de 3 milions per a cooperació municipal que s’incrementarà amb uns altres 450.000 euros.

D’altra banda, l’Organisme Autònom de Recaptació de Tributs facilitarà l’ampliació de terminis perquè els veïns puguin pagar en el termini establert impostos i taxes sense que això suposi retardar ni disminuir els avenços als ajuntaments.

Per exemple, ara el període de recaptació voluntària de l’impost de vehicles de tracció mecànica finalitzava al 30 de març, però ja s’ha firmat un decret pel qual el termini s’amplia al 21 de maig.

Per mantenir la capacitat financera dels municipis, seguirà el sistema d’avenços reintegrables i es preveu la possibilitat d’augmentar-ne la quantia en casos extraordinaris.

Per la seua part, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat reduir a la meitat el cànon de l’aigua als usuaris domèstics i activitats econòmiques. Així, aplicarà una reducció del cànon del cinquanta per cent a tots els habitatges durant els mesos d’abril i maig, igual que a les indústries i activitats econòmiques que siguin petites i mitjanes empreses, comerços i autònoms.

El cost aproximat d’aquestes mesures es quantifica en cinquanta milions d’euros que permetran donar liquiditat a les famílies i empreses. L’ACA recorda que totes les famílies en situació vulnerable o les que puguin estar-ho en els propers mesos per l’epidèmia poden acollir-se al cànon social zero, que implica no pagar-lo.

En l’actualitat, s’acullen al cànon social 52.540 abonats. L’ACA també bonifica l’ampliació de trams, a què actualment s’acullen més de 350.000 persones.

tracking