SEGRE

ESNOTICIA

La Fecom estima que el comerç perdrà un 20% dels treballadors

Uns 1.800 a la província, i reclama subvencions específiques per atendre els pagaments || Pimec Comerç creu que alguns locals no podran tornar a obrir

La rambla Ferran de Lleida, sense cotxes, sense vianants i amb els establiments tancats per l’alarma pel coronavirus.

La rambla Ferran de Lleida, sense cotxes, sense vianants i amb els establiments tancats per l’alarma pel coronavirus.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Comerç de Lleida (Fecom) estima que la crisi provocada pel coronavirus es podria traduir en la pèrdua d’uns 1.800 treballadors del sector, la qual cosa suposa un vint per cent del total d’empleats a la província. “Si estem tancats, no facturem”, va remarcar ahir la presidenta, Maria Rosa Eritja, i va reclamar subvencions específiques de la Generalitat i l’Estat per evitar aquesta situació. Va considerar que el pla actual d’ajuts als autònoms no és suficient i no veu necessari haver de demostrar unes pèrdues del 75 per cent, com indiquen els requisits per optar a aquesta mesura. “Què hem de demostrar, si estem tancats? La facturació serà zero”, va emfatitzar, i va afegir que els autònoms sense treballadors a càrrec tampoc no podran cobrar ajuts del pla actual. Per això, va insistir que necessiten subvencions per poder pagar als treballadors i les factures. En aquest sentit, va recordar que el mes vinent han de pagar l’IVA i el primer trimestre de l’IRPF, i que també hi ha tributs municipals al maig, que veu imprescindible d’ajornar. Altrament, hauran de decidir si paguen als treballadors o paguen els impostos, va afirmar Eritja.

Malgrat el panorama negatiu, va indicar que tenen “esperança” que amb “pressió”, aconseguiran les seues peticions. Així mateix, va destacar que als negocis d’alimentació i neteja “els està anant bé”.

Per la seua part, el president de Pimec Comerç Lleida, Manel Llaràs, no es va aventurar a calcular quants llocs de treball podria perdre el sector, però va reconèixer que alguns establiments probablement ja no podran obrir de nou quan s’aixequi l’estat d’alarma. Va opinar que la situació al comerç és “molt difícil, però no tan dramàtica com en l’hostaleria”, i va apuntar que les botigues que van comprar la roba de temporada ara no poden vendre-la.

Llaràs és partidari de pactar amb les empreses de serveis i proveïdors l’ajornament dels pagaments, petició que va fer extensible també a l’ajuntament per als seus tributs. Va assenyalar, a més, que els comerços que poden obrir han baixat un cinquanta per cent la facturació i va vaticinar que, quan s’aixequi la restricció, “el ritme del consum tardarà mesos a tornar a la normalitat”. D’una banda, per la disminució de la capacitat econòmica de tots els treballadors afectats per un ERTO o acomiadats i, de l’altra, pel baix estat d’ànim de la població davant d’aquesta situació, va argumentar.

Així mateix, la Fecom ha distribuït als seus associats la circular de Foment del Treball Nacional “Compensació de pèrdues per al Treball autònom a Catalunya”. Afirma que anirà informant sobre les mesures econòmiques que es vagin adoptant i que s’ofereix a ajudar en els tràmits per demanar ajuts.

ERTO al Grup Unipreus per a 350 empleats de les seues 7 botigues

El grup familiar lleidatà Unipreus, propietari de la cadena d’articles esportius Wala, ha presentat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que afectarà 350 treballadors dels set establiments que disposa a Lleida, Tarragona i Barcelona. Així ho va confirmar ahir el director general, Jordi Querol, que va explicar que els afectats per aquesta mesura componen la gran majoria de la plantilla. En aquest sentit, va detallar que es mantindran operatius serveis mínims per a les comandes online i algú a la direcció. Totes les botigues d’aquest grup romanen tancades.

tracking