SEGRE

ESNOTICIA

La Lleida rural també es confina

La percepció del risc és menor als pobles però la població està més envellida i es fa un seguiment especial || Els veïns surten al carrer sense coincidir amb d’altres i el contagi cau

L’encarregada de l’única botiga de Nalec preparant una de les caixes de menjar que repartirà a domicili, segons indicacions de l’alcaldessa.

L’encarregada de l’única botiga de Nalec preparant una de les caixes de menjar que repartirà a domicili, segons indicacions de l’alcaldessa.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquivar el coronavirus és tasca de tots però es viu de forma molt dispar segons el lloc de residència. A les zones rurals, en els últims mesos batejades aquí com la Lleida buidada, la percepció del perill és la mateixa però el risc de contagi és una mica més baix. La causa és la densitat de població. Catalunya té una mitjana de 239 habitants per quilòmetre quadrat, una xifra que es dispara fins als 15.600 habitants per quilòmetre a la comarca del Barcelonès i que cau, en canvi, fins als 5 al Pallars Sobirà, 9,7 al Jussà o 13,9 a l’Alt Urgell. A Lleida ciutat, en canvi, hi ha una mitjana de 654 persones per quilòmetre quadrat.

En aquest context, hi ha lleidatans per als quals el lloc de confinament és un poble sencer on no hi ha més veïns. Al nucli de Cava (un dels tres agregats del municipi amb el mateix nom, que es troba entre els més petits de Catalunya) viuen dos famílies, quatre veïns en total. Cada família en un extrem del poble. Miquel Dalmau, un d’ells, explica que en aquests municipis es viu un “confinament durant els 365 dies de l’any”. Mantenen contacte telefònic diari “per saber que tot va bé”.

“Els carrers del poble són com el jardí de casa meua. No hi ha ningú més”, explica un veí de Cava

Per a Dalmau, els carrers del poble “són com el jardí de casa meua, m’hi puc moure sense por de contagiar-me, ja que per aquesta zona passejo jo sol, no tenim ni comerços, ni aglomeracions, ni res semblant”. “Fem vida normal.” A la mateixa comarca de l’Alt Urgell, a Josa, Mercè Lagrava i Raül Alcaraz, propietaris de la Formatgeria Serrat Gros, afirmen que “el confinament l’acabem fent a la nostra manera, ja que les nostres cabres no entenen de restriccions i estem en ple inici de temporada”. Malgrat tot, Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, avisa que els pobles no estan exempts de control policial. Urrea afirma que “no ens consta que hi hagi cap contagi entre els municipis de la nostra associació”, amb més de 150 membres. També remarca la “potent xarxa comunitària” que caracteritza aquestes localitats.

Al pla, Nalec és un dels municipis amb menys veïns. Una de les decisions que ha pres l’alcaldessa, Agnès Corbella, davant la crisi sanitària és demanar a l’única botiga del poble que atengui les comandes a domicili. Corbella manté contacte amb tots els veïns per poder assegurar-se que estan bé.

tracking