SEGRE

ESNOTICIA

La pandèmia dispara l'atur un 13% amb 2.700 lleidatans afectats pels ERTO

La pandèmia està tenint efectes devastadors, amb unes xifres de contagis i morts a l’alça, també de persones curades, però amb una derivada nefasta en matèria econòmica. Ja són 452 els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) amb 2.671 treballadors a Lleida, la qual cosa dispara l’atur un 13%.

Hotels tancats passen a estar medicalitzats - La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics confia que en el termini de set dies establert per procedir al tancament d’unes 16.000 instal·lacions, les ambaixades repatriïn els se ...

Hotels tancats passen a estar medicalitzats - La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics confia que en el termini de set dies establert per procedir al tancament d’unes 16.000 instal·lacions, les ambaixades repatriïn els se ...EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mesures de control i lluita contra el coronavirus han obligat moltes empreses a paralitzar la seua activitat i, com a conseqüència, s’estan multiplicant la presentació d’ERTO a les comarques lleidatanes. De moment ja són 452 expedients i 2.671 treballadors afectats, segons l’últim balanç fet públic per la conselleria de Treball. Tenint en compte que les oficines d’ocupació de la Generalitat del SOC xifraven el mes passat el nombre d’aturats a Lleida en 21.015, només les conseqüències econòmiques del coronavirus han incrementat ja un 13% el nombre de parats a la demarcació.

Però els sindicats majoritaris UGT i CCOO tenen clar que aquestes xifres són només la punta d’un iceberg la magnitud real del qual es deixarà veure en almenys les dos properes setmanes i fins i tot un termini més ampli, quan donen per segur que es multiplicaran els expedients.

Asysum s’afegeix a Taurus com una de les grans empreses que han presentat ERTO

Expliquen que hi ha companyies que miren d’evitar haver de presentar un d’aquests expedients i pacten amb les plantilles una sèrie de mesures de caràcter temporal per afrontar la situació sense haver d’arribar a la suspensió dels contractes. Parlem, per exemple, de negociar una borsa d’hores, de prendre’s dies d’assumptes personals o fins i tot avançar les vacances. Però UGT i CCOO coincideixen a vaticinar que seran insuficients, perquè amb prou feines suposen mesures que poden tenir un abast temporal d’unes dos setmanes, un termini en el qual tot fa indicar que serà encara lluny de poder donar-se per vençuda la pandèmia.

Per aquest motiu, el pic dels ERTO pot coincidir amb el que alguns experts en epidemiologia auguren també com el pic dels casos d’infeccions de coronavirus, en l’horitzó d’entre dos i tres setmanes.

Les empreses que estan presentat ERTO són de tot tipus, però predominen les petites, en un degoteig de casos. Tanmateix, fonts dels treballadors van apuntar ahir que també hi ha empreses de més volum.

Primer va ser el cas de l’empresa de petits electrodomèstics d’Oliana Taurus, amb uns 200 treballadors afectats. Ara, segons personal immers en els mateixos, s’hi han sumat Mobles Ros, amb al voltant de 250 empleats inclosos en un d’aquests expedients de regulació temporal, i el mateix amb Asysum, firma lligada a l’automoció, amb 200 operaris.

El sindicat defensa que la temporada es considera que inclou entre el Pont de la Puríssima i la Setmana Santa. Per això, considera que s’hauria d’aplicar un ERTO fins a aquestes dates. D’acord amb les mesures econòmiques aprovades pel Govern central, aquests expedients s’apliquen ara per “força major”, per conseqüència de la lluita contra la pandèmia, i els treballadors afectats cobraran prestacions d’atur fins i tot si no haguessin cotitzat prou per tenir-hi dret. El sindicat adverteix que poden ser milers els treballadors afectats per aquesta situació.

Acomiadaments impugnats en negocis lligats a l’esquí

Negocis lligats a l’esquí al Pirineu de Lleida estan acomiadant treballadors per “final de temporada”, segons CCOO, cosa que pensen recórrer cas per cas. El sindicat adverteix que un final de temporada només es podria adduir en cas de falta de neu o de clients, quan la situació és ben diferent, i les empreses tanquen per ordres de les autoritats sanitàries per frenar el coronavirus.

Estima en uns 700 els monitors d’esquí que treballen a Lleida, als quals cal sumar cambreres de pis dels hotels, personal de neteja o manteniment, entre moltes altres tasques. De fet, les contractacions de treballadors en l’hostaleria se situen entre les 8.000 i 9.000 a la província, afirma el sindicat.

tracking