SEGRE

ENTITATS CRISIS

Les protectores d'animals es troben al llindar del col·lapse

Per culpa del coronavirus a l’estar prohibides les visites i demanen solidaritat

Una voluntària de Progat al refugi.

Una voluntària de Progat al refugi.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions de mobilitat imposades per la Generalitat i el Govern central per poder fer front al coronavirus han obligat a suspendre temporalment les adopcions a les protectores d’animals. La situació podria provocar el col·lapse de refugis com el de Lydia Argilés, on “tenim uns dos-cents animals i ja no podem fer-nos càrrec de cap més perquè no hi ha sortides”. I és que, només en les últimes dos setmanes, la protectora ha rescatat vint-i-dos cadells, la qual cosa suposa la mateixa xifra d’abandonaments que en tot el mes de gener passat. “A causa de les mesures de confinament, les adopcions han quedat completament paralitzades i tampoc no poden vindre molts voluntaris a treure a passejar els gossos”, explica a aquest diari Argilés, mentre apunta que “ara només estem dos persones treballant al recinte, amb guants i màscares.” Quant als ingressos econòmics, assegura que “cada vegada tenim més feina i menys recursos, per la qual cosa, si la situació continua així, podríem estar a punt del col·lapse”. Des de la protectora Amics del Segrià també han suspès les visites i els passejos per frenar el contagi pel Covid-19. Tot i així, subratllen que “els animals continuen tenint les mateixes necessitats”, per la qual cosa fan una crida a la solidaritat a través del seu apartat de compres en línia en col·laboració amb BonÀrea. “Necessitem arena de gat, salsitxes i formatgets per donar-los la medicació, bosses d’escombraries i menjar per a gos adult”, van explicar des d’aquesta protectora situada a la partida Caparrella i en la qual habitualment treballen una dotzena de voluntaris.

Una altra protectora que també es troba en la mateixa situació és la de Seròs Amigos Peludos Bajo Cinca, que també està tancada al públic. En aquest sentit la seua responsable, Sandra Oró, s’està fent càrrec ella sola del recinte. Així mateix, apunta que el més apressant en aquest moment és aconseguir menjar per als gossos, ja que se’ls està acabant.

Amb les mesures de confinament, han quedat totalment paralitzades les adopcions

D’altra banda, des de Progat, entitat dedicada als gats, expliquen que de moment no estan detectant més abandonaments. També estan prohibides les visites, i els voluntaris que atendran els animals al refugi canviaran els seus horaris i hi aniran d’un en un amb les mesures de seguretat pertinents. A més a més, continuen necessitant menjar i sorra.

Els gossos i els gats no encomanen el virus

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va assegurar a la seua pàgina web que “no hi ha proves” que els animals de companyia com ara gossos o gats puguin estar infectats amb el coronavirus, per la qual cosa no poden propagar-lo. En aquest sentit, va explicar que “fins a la data i amb les dades científiques de les quals es disposa actualment, no hi ha cap evidència que els animals domèstics puguin desenvolupar la malaltia, ni tan sols que no puguin infectar-se amb el virus”. Així mateix, els experts demanen als amos de les mascotes que no els posin màscares.

Una voluntària de Progat al refugi.

Una voluntària de Progat al refugi.MAITE MONNÉ

tracking