SEGRE

Oriol Mitjà pronostica saturació del sistema sanitari per al 26 de març

Oriol Mitjà pronostica saturació del sistema sanitari per al 26 de març

Oriol Mitjà pronostica saturació del sistema sanitari per al 26 de marçEFE/Marta Pérez./Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El metge investigador en malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), Oriol Mitjà, considera "indispensable" un confinament total i pronostica que amb les mesures actuals el sistema sanitari a Espanya quedarà saturat "cap al 26 de març".

En un article a "El Periódico", l’infectòleg, artífex de l’eradicació de la malaltia del pian, una malaltia tropical que genera malformacions òssies i úlceres que desfiguren el rostre, afirma que compta amb la col·laboració de matemàtics amb la capacitat de generar models que prediuen o simulen la possible progressió de les epidèmies i que aquests models matemàtics "fa setmanes que alerten d’un escenari terrible que requereixen mesures molt dràstiques".

"És el que estic intentant comunicar per terra, mar i aire", recalca el metge, que lamenta que el critiquin per discrepar de l’opinió del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries espanyol.

"La unitat en estratègia ens fa forts, però la unitat en opinió ens fa inútils", afirma el metge, que ha decidit recórrer als mitjans de comunicació i a les xarxes socials per criticar la gestió de la crisi.

Mitjà torna a demanar que es rellevi el responsable de la coordinació de l’emergència i posar una altra persona al timó d’aquest vaixell, i fer-ho ja" perquè no "van anticipar l’escenari en el qual ens trobem" i no hi va haver "una informació adequada".

Admet, tanmateix, que "pot ser que frenar l’entrada del virus fos impossible, perquè implicava confinar un país sense casos, però es podrien haver comprat equips i dissenyat protocols que no van posar als nostres sanitaris en primera línia en una batalla que ara deslliuren a preu fet i sense armes adequades".

"Crec també que els experts designats per gestionar aquest moment, pot ser que amb la millor de les intencions (no alarmar a la població) han contribuït a avivar el foc que volien evitar), critica l’infectòleg.

"No només no ens hem preparat bé en l’àmbit sanitari, tampoc no ho hem fet en el social", afegeix el metge, que augura que "no prendre mesures dràstiques es traduirà en una situació dantesca".

Mitjà pronostica la "saturació" del sistema sanitari espanyol l’al voltant del proper 26 de març i entén "saturació" com "la incapacitat d’ingrés a l’UCI d’algú que ho requereix".

"Això només es podria evitar si iniciem la restricció total de la mobilitat i el confinament total de ciutadans i residents a excepció dels serveis bàsics essencials", conclou l’investigador.

tracking