SEGRE

ESNOTICIA

Urgències de l'Arnau, ple a vessar

Nou dia rècord de positius, amb quaranta més, i els confirmats són ja 149 || Hi ha 43 casos de menors de 50 anys i augmenten els ingressats a l’UCI, que omplen més d’un terç dels seus llits

Personal del CAP de Prat de la Riba va penjar una pancarta on insta a quedar-se a casa.

Personal del CAP de Prat de la Riba va penjar una pancarta on insta a quedar-se a casa.@JORDI_MARTINFITO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia del coronavirus es fa notar cada dia més a Lleida i, segons va confirmar Salut, ahir el servei d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova estava ple amb casos sospitosos i cada vegada més greus. A més, la província va tornar a registrar una nova jornada rècord de casos positius confirmats, amb 40 més, per la qual cosa els infectats pel Covid-19 fins a primera hora de la tarda d’ahir eren 149.

De la mateixa manera, van augmentant els malalts hospitalitzats i si divendres eren 65, ahir eren 79, dels quals 14 es troben a l’UCI, cinc més. Entre l’Arnau i el Santa Maria hi ha quaranta habitacions de cures intensives, per la qual cosa un terç ja estan ocupades només per casos de Covid-19. Tot i així, els professionals assenyalen que la falta de llits d’UCI pot pal·liar-se en part adaptant quiròfans i altres espais. Tanmateix, el problema és la falta de respiradors, com està succeint en hospitals col·lapsats de l’Estat espanyol.

Salut ha demanat a les capitals de comarca que informin sobre les places hoteleres disponibles

De les 79 persones que estan ingressades, un total de 42 estan a l’Arnau –n’hi ha 29 d’estables en planta i 13 a l’UCI–; unes altres 20 són al Santa Maria –19 d’estables en planta i un a l’UCI–; vuit estan estables a l’hospital Comarcal del Pallars de Tremp; tres d’estables a l’Espitau Val d’Aran i unes altres sis en centres privats.

Dels nous casos, l’ajuntament de Tàrrega va confirmar tres positius més al municipi, per la qual cosa són cinc els contagiats a la capital de l’Urgell. A les Valls d’Àneu hi ha dos casos, un d’ingressat a Tremp, mentre que al Pont de Suert hi ha un encomanat aïllat al seu domicili; a la Fuliola també hi ha un positiu ingressat a l’Arnau; un altre positiu de la residència Comtes d’Urgell de Balaguer i un altre a la Pobla de Segur.

El departament va fer una crida a la població que es descarregui l’aplicació per a mòbil sobre el coronavirus, ja que així Salut té coneixement de la ubicació de les persones amb símptomes. Fins ahir, mig milió de catalans havien introduït les seues dades mèdiques.

Un altre aspecte que preocupa en l’afectació del virus entre persones grans al pla de Lleida és que hi ha 43 casos d’entre 20 i 50 anys. A més, n’hi ha disset d’entre 50 i 60 anys. Alguns es troben a l’UCI i no patien cap altre tipus de patologies prèvies. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, va destacar ahir que a Catalunya hi ha molts joves en estat greu.

Tot i que encara no hi ha un col·lapse als hospitals lleidatans –de fet encara no s’han derivat pacients a les clíniques privades–, Salut continua avaluant els equipaments que podrien acollir malalts i ha fet una crida a les capitals de comarca perquè facilitin les places hoteleres que tenen disponibles.

Les dos clíniques privades de Lleida ciutat han posat a disposició de Salut més de 30 llits i està previst derivar tant pacients amb coronavirus no greus com amb altres patologies.

Respecte a la disponibilitat del centre Plançó, la Finca Prats i altres equipaments, no està previst el trasllat de malalts, de moment, ja que Salut els manté com a opcions de reserva. També s’ha posat a disposició del departament la Federació d’Hostaleria.

A més, l’Hospital de Tremp traslladarà avui una dotzena de pacients en règim sociosanitari o de llarga durada a l’Hotel Alegret per allunyar-los de possibles contagis i alliberar llits davant de la previsió que puguin necessitar-se per la pandèmia (vegeu la pàgina 10).

La Urbana cancel·la una festa als Magraners

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va informar ahir a la nit que la Guàrdia Urbana havia posat fi a una festa multitudinària en un domicili del carrer Escultor Gualter, als Magraners, amb participants procedents de diversos habitatges de la zona. En un tuit, va dir que “la Guàrdia Urbana està realitzant les gestions corresponents” i que les sancions seran “les que fixa la llei”. Després del succés, va manifestar que “no permetrem que ens poseu en perill”.

tracking