SEGRE

Deu consells per al benestar de les persones amb demència durant el confinament

Els experts de Fundació ACE coincideixen en què l’elaboració d’un horari propi és fonamental

Imatge d'arxiu d'una caminada contra l'Alzheimer a Mollerussa.

Imatge d'arxiu d'una caminada contra l'Alzheimer a Mollerussa.ITER5

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Davant la situació generada arran del coronavirus SARS-COV-2, moltes famílies es troben confinades al domicili per evitar la propagació del virus. Les persones majors de 65 anys són un col·lectiu de risc i, per tant, les mesures de prevenció i protecció específiques són fonamentals per garantir la seva salut i seguretat.

En aquest context, és rellevant fer atenció a les persones amb demència o Alzheimer, ja que habitualment tenen configurada una rutina que els permet funcionar amb certa autonomia el màxim temps possible, però, de sobte, l’han vist interrompuda. Es tracta d’una situació difícil per a tothom, però a una persona amb demència, la pèrdua d’aquesta rutina pot desembocar en situacions difícils de gestionar com poden ser la irritabilitat, l’agressivitat, la desorientació o la tristesa. Com els podem explicar que no poden sortir de casa? Com els podem ajudar?

Les recomanacions dels expertsde Fundació ACE:

1. Seguir un horari adaptat a la situació. És un moment excepcional i, per tant, l’horari també ho ha de reflectir: com que hem d’estar tot el dia a casa i no tenim tantes activitats a fer, no cal matinar però sí establir un horari de llevar-se. A la nit, cal mantenir l’horari habitual d’anar a dormir i preservar, així, els hàbits de la son, ja que evitarà que durant el dia pateixin cansament.

2. Mantenir els hàbits. Tot i que durant el confinament passem el dia a casa, és important mantenirels hàbits d’higiene i de vestir-se, per no caure en l’apatia i el descuit personal.

3. Alimentar-se de forma saludable. Cal seguir una dieta variada i equilibrada dins les possibilitats, evitant àpats pesats: en dies de confinament es consumeix menys energia i per tant es necessita menor ingesta calòrica. S’haurà de preveure que l’alimentació sigui rica en fibra per tal d’evitar el restrenyiment davant la caiguda de l’activitat física. Cal, però seguir una bona hidratació durant el dia i acompanyar també a la persona afectada en la presa adequada de la medicació.

4. Preveure estones per a la socialització. L’horari a seguir també ha de preveure alguns moments perquè les persones afectades es puguin socialitzar, mantenint sempre, sobretot, les mesures adequades aquests dies: es pot, però, fer-se una videotrucada amb els néts, germans, amics... Aquestes relacions són important per minimitzar el sentiment de solitud, tant de la persona cuidada com del seu cuidador.

5. Fer activitats d’estimulació cognitiva. És una part fonamental per mantenir-se actiu mentalment. Es poden trobar activitats fàcils que agradin a la persona i anar-les combinant. Alguns exemples són fer sudokus, llegir en veu alta, copiar poemes o textos, exercicis de paraules... Les eines podenser des del paper i llapis fins a les tauletes digitals, si la persona sap utilitzar-les.

6. Dur a terme activitats creatives. Sens dubte, seguir amb les activitats que habitualment fa ajudaràa mantenir un bon estat d’ànim. Des de fer ganxet, fer manualitats tipus origami o punts de llibre, o, en el cas dels que estan en una fase més avançada, pintar una capsa o retallar figures derevistes.

7. Fer-los partícips. És important que les persones afectades participin en tasques senzilles de la llar com regar les plantes, escombrar o parar taula; tot i que cal entendre que pot ser que s’equivoquin. El sentiment de ser útils per la llar fomentarà la seva autoestima.

8. Fer activitat física. Moure’s i fer certa activitat física és important durant el confinament: es poden pujar escales o fer exercicis que mobilitzin el cos dins les possibilitats –com per exemple, ballar–. És recomanable que aquestes activitats es planifiquin durant el matí, a ser possible intercalades amb activitats més sedentàries, i no quan estan cansats o abans de dormir.

9. Cuidar-se. Pintar-se les ungles, pentinar-se, o fer-se un massatge als peus o a les mans són algunes de les accions més freqüents i senzilles que es poden fer per al propi benestar. Però també cal trobar alguna estona per escoltar música que li agradi, per exemple.

10. Dedicar temps als interessos. Si la persona desenvolupa habitualment l’espiritualitat, tant si és mitjançant meditacions guiades de mindfulness com pregar, per exemple, també es recomana dedicar-hi temps per afavorir la seva tranquil·litat.

Amèrica Morera, sotsdirectora de la Unitat d’Atenció Diürna de Fundació ACE, destaca que “en línies generals, es tracta de preservar al màxim la rutina, però fer-los participar en activitats que els facin sentir útils també millorarà la seva autoestima i estat d’ànim”.

tracking