SEGRE

ESNOTICIA

La presó de Lleida es blinda

Justícia ha suspès les visites, els vis-a-vis i les sortides per evitar els contagis dels interns i els funcionaris || Dures crítiques dels sindicats, que consideren que les mesures s’han aplicat tard i malament i alerten d’un creixent augment de la tensió entre els reclusos

Motins i fugues a les presons d’Itàlia - La setmana passada es van produir diversos motins i fugues a les presons d’Itàlia després del decret que imposava més restriccions i fins i tot van arribar a morir diverses persones en els aldarulls. ...

Motins i fugues a les presons d’Itàlia - La setmana passada es van produir diversos motins i fugues a les presons d’Itàlia després del decret que imposava més restriccions i fins i tot van arribar a morir diverses persones en els aldarulls. ...EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una persona que està empresonada viu, en certa manera, confinada de forma permanent. Els seus dies a la presó passen entre la cel·la i els murs del centre. Aquesta última setmana, amb la crisi per la pandèmia del coronavirus i les mesures aplicades amb l’estat d’alarma, el confinament ha passat a ser doble. L’objectiu de l’administració és blindar-se per evitar els contagis pel Covid-19 dins la presó, tant per als interns com per als funcionaris. És el cas del Centre Penitenciari Ponent, que en aquests moments compta amb 657 interns, segons les dades del departament de Justícia a 18 de març.

alguneS meSureS adoptadeS

  • Ingressos en quarantena. Les persones que ingressen a la presó durant l’estat d’alarma són avaluades per metges i traslladades a una unitat d’observació durant 14 dies en un període de quarantena.
  • Sense vis-a-vis. S’han ajornat tots els vis-a-vis, que són els que impliquen contacte directe entre les persones internes. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills de fins a 10 anys.
  • Paquets. Els interns de les presons catalana tampoc no poden rebre paquets.
  • Trucades: 20 per setmana. Es va acordar ampliar les comunicacions telefòniques dels reclusos amb els seus familiars. S’ha establert un màxim de 20 trucades setmanals de vuit minuts de durada.
  • Advocats: Es demana als lletrats que evitin, en la mesura que sigui possible, atansar-se als centres. El més recomanable és fer videoconferències. Evidentment, no poden presentar cap simptomatologia (febre, tos...).
  • Peculi. Davant de la prohibició dels familiars d’anar als centres per entregar diners als interns, s’ha arbitrat un procediment que permet fer-ho mitjançant transferència bancària.
  • Permisos. Els permisos aprovats per als presos que han complert la primera quarta part de la pena també han quedat ajornats.
  • Sense trasllats. S’han suspès els trasllats, excepte els que responen a evidents motius de seguretat, judicials o sanitaris, i han ajornat els trasllats del sistema català a l’espanyol, i viceversa.
  • Activitats. L’activitat física s’ha de realitzar exclusivament en espais oberts. S’han tancat poliesportius i sales d’entrenament. Les activitats grupals s’ha decidit limitar-les a un màxim de deu persones, que hauran d’ocupar un màxim d’un terç de la capacitat de la sala.
  • Sense servei religiós. L’entrada de referents religiosos queda ajornada fins al final de l’alerta.
  • Atenció individual. Es manté l’atenció individual, especialment amb interns que la necessitin.

La secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima va aplicar una bateria de mesures per evitar contagis a les presons, com la suspensió de les sortides programades i els tercers graus, l’aïllament dels nous ingressos durant els catorze dies de la quarantena, l’ajornament dels vis-a-vis, la suspensió de les comunicacions per locutori, l’ajornament dels permisos i la suspensió de l’entrada de voluntaris en els centres. Els reclusos només poden comunicar-se amb els familiars per telèfon. Poden fer vint trucades per setmana.

El Centre Penitenciari Ponent compta actualment amb 657 persones privades de llibertat

Aquesta situació ha provocat un augment de la tensió a les presons, ja que la majoria de reclusos no accepten aquestes noves condicions, segons expliquen des del sindicat CSIF.

Per la seua part, Xavier Martínez, d’UGT-Presons, diu que “hi ha més conflictes perquè reivindiquen tenir el mateix contacte amb l’exterior”. Els sindicats critiquen la gestió del departament. Consideren que s’ha actuat tard i malament. Reclamen més efectius i que es faci un altre tipus de rotacions entre el personal. “A Catalunya, en els últims dies hi ha 120 treballadors que han agafat la baixa”, explica Martínez.

A Ponent, no consten de moment contagis. El departament de Salut va informar dijous que només hi havia una persona infectada. Després va transcendir que era Rosa Peral, que era jutjada pel conegut com crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona i és a Wad-Ras. Justícia va informar que hi havia 118 reclusos en aïllament preventiu per possibles casos, ja sigui perquè mostren símptomes compatibles o perquè van estar en contacte amb algun positiu. Quant als professionals, van informar d’un positiu i 39 sospites.

D’altra banda, els funcionaris reclamen màscares. El Csif denuncia la “inacció” i diu que “els funcionaris adverteixen que la situació anirà a pitjor perquè les instruccions han estat irresponsables i insuficients per evitar els contagis, fent cas omís dels nostres suggeriments”. El Csif ha demanat la dimissió del secretari de Mesures Penals, Armand Calderó.

Des d’UGT demanen també responsabilitats perquè se senten desprotegits. La presó de Lleida i la resta de centres penitenciaris han intentat adaptar-se a aquestes noves condicions de vida que, si ja són difícils per a la ciutadania en general, encara ho són més per a les persones que són privades de llibertat i per als funcionaris que han de treballar als penals.

tracking