SEGRE

El IRBLleida estudia amb ratolins possibilitats per reduir la infecció del coronavirus

Els professionals que han presentat un mostra d'interès: José Manuel Valdivielso, Manuel Portero, Oriol Yuguero i Montse Gea

El IRBLleida estudia amb ratolins possibilitats per reduir la infecció del coronavirusIRBLleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha presentat quatre mostres d’interès a la convocatòria de finançament de projectes d’investigació sobre el coronavirus SARS-COV2 de l’Institut de Salut Carlos III, entre elles un estudi amb ratolins hipertensos per reduir les possibilitats d’infecció del virus.

El responsable del Grup de Investigación Traslacional Vascular i Renal, José Manuel Valdivielso, vol investigar les diferències dels tractaments antihipertensius en l’expressió de la proteïna ECA2 a l’epiteli pulmonar, ha informat aquest dimecres el IRBLLeida en un comunicat’.

"Com que el virus infecta les cèl·lules a través d’una proteïna concreta (ECA2), aquest projecte utilitzarà un model de ratolins amb hipertensió i mirarà la manera que diferents fàrmacs d’ús habitual en tractaments mèdics poden disminuir l’expressió de ECA2 i d’aquesta manera minvar les possibilitats d’infecció del virus", assenyala el IRBLleida.

A més del model amb ratolins sobre la possibilitat de reducció de les infeccions, les mostres d’interès que ha presentat el IRBLleida se centren a la telemedicina per a pacients amb simptomatologia lleu de la malaltia, l’avaluació de les característiques mediambientals en la propagació del coronavirus i en investigació amb cèl·lules amb la proteïna ECA2, per on entra el coronavirus al cos.

La investigació amb cèl·lules amb la proteïna ECA2, liderada per Manuel Portero, investigador principal del grup d’investigació de Fisiopatologia metabòlica, també s’ha presentat a la convocatòria de la Generalitat i segueix en la segona fase de selecció de propostes.

La responsable del Grup d’Investigació en Cures de la Salut (GRECS) i professora de la Universitat de Lleida (UdL), Montse Gea, ha presentat la mostra d’interès titulada 'Telemedicina en pacients amb simptomatologia lleu de la Covid-19'.

La seua proposta vol instaurar a nivell nacional un sistema de seguiment telemàtic dels possibles infectats i planteja que els pacients amb simptomatologia lleu que romanen a les seues cases poden disposar d’una aplicació i diferents dispositius per fer un seguiment en temps real amb alertes per als sanitaris i la possibilitat de teleassistència.

Per la seua part, el responsable del Grup d’Investigació Transversal de la Urgència i Emergència i professor de la UdL, Oriol Yuguero, ha presentat la proposada 'Avaluació de les característiques mediambientals en la propagació del coronavirus'.

Yuguero s’ha coordinat amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL) per analitzar com les condicions mediambientals, especialment la pol·lució, poden incrementar les probabilitats de ser infectat amb coronavirus, ja que per altres virus (com per exemple, la grip o les galteres) així passa.

La disponibilitat pressupostària estimada per al finançament dels projectes és de 24 milions d’euros, segons les previsions del IRBLleida.

tracking