SEGRE

ATENCIÓ PSICOSOCIAL

Dol en temps de coronavirus

Els experts recomanen celebrar actes d’homenatge virtuals per acomiadar els seus éssers estimats || Promouen el suport als sanitaris, que assumeixen l’acompanyament al final de la vida

Llançar globus, una alternativa de comiat. A la imatge, un acte de l’octubre a Tàrrega.

Llançar globus, una alternativa de comiat. A la imatge, un acte de l’octubre a Tàrrega.SERVEI DE DOL DE PONENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Com acomiadar-nos d’un ésser estimat si no estem al seu costat en els últims moments? Com acompanyar família i amics després d’una mort si el contacte físic està prohibit per evitar contagis? Són algunes de les qüestions que fan que el dol en temps de coronavirus sigui més difícil de gestionar. Montse Robles, responsable assistencial del Servei de Suport al Dol de Ponent, assegura que “els sentiments de frustració, enuig i culpa són habituals en aquests casos, que s’uneixen a la circumstància de no haver pogut cuidar l’ésser estimat afectat per coronavirus en els seus últims moments de vida”, afirma.

Per afrontar el dol, Robles proposa funerals alternatius com una trobada virtual a través de Skype amb familiars i amics, per compartir records, música i objectes que ens recordin la persona traspassada. Des de l’entitat també aposten per una major atenció al personal sanitari, que està acompanyant les persones afectades per coronavirus. “Estan desbordats. Alguns aguanten el mòbil mentre el pacient s’acomiada dels fills o néts”, afirma. Els sanitaris fan arribar vídeos o cartes de les seues famílies als pacients que són a l’hospital o en residències. L’entitat ofereix atenció als telèfons 636 610 603 (de 9 a 11 hores), 679 725 357 (d’11 a 13 hores) i 618 726 646 (de 16 a 18 hores).

Una reunió familiar virtual, llançar globus o escriure una carta són algunes de les propostes de funeral

Així mateix, Robles participa en l’elaboració d’una guia amb altres professionals que inclou una sèrie de recomanacions i pautes per afrontar el dol així com per atendre els professionals.

Per la seua part, Remei Capità, d’Agraïments, assenyala que és important fer un comiat íntim per mirar de “tancar la ferida”. “Cada un a casa pot fer un petit ritual per rendir un homenatge de vida a la persona que ens ha deixat, amb una carta o una cançó, per afrontar el dol”, assegura.

A Lleida, desenvolupa el programa un equip de DomusVi Lleida format per quatre professionals que actuen al sociosanitari Nadal Meroles, l’hospital Santa Maria, l’hospital comarcal del Pallars i set unitats d’atenció domiciliària, per acompanyar persones al final de la seua vida.

Llançar globus, una alternativa de comiat. A la imatge, un acte de l’octubre a Tàrrega.

Llançar globus, una alternativa de comiat. A la imatge, un acte de l’octubre a Tàrrega.SERVEI DE DOL DE PONENT

tracking