SEGRE

SALUT ATENCIÓ

Publiquen una guia amb pautes per ajudar professionals que, com els sanitaris, viuen en primera línia la crisi del coronavirus

Publiquen una guia amb pautes per ajudar professionals que, com els sanitaris, viuen en primera línia la crisi del coronavirus || El seu paper com a mediadors amb les famílies és clau

Acte de reconeixement dels cossos policials i de Bombers als sanitaris divendres passat a l’Arnau de Vilanova.

Acte de reconeixement dels cossos policials i de Bombers als sanitaris divendres passat a l’Arnau de Vilanova.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A les vuit del vespre la ciutadania surt cada dia al balcó per agrair amb els seus aplaudiments la tasca ingent que estan fent els professionals sanitaris en l’actual crisi per la pandèmia del coronavirus. Un gest simbòlic que carrega les piles a uns professionals que viuen una situació que mai abans havien viscut i que els desborda a tots els nivells. Per això és important cuidar els que ens cuiden. No només els sanitaris, també els efectius dels cossos policials, emergències i serveis socials, així com els professionals dels serveis funeraris, també sobrepassats amb la crisi sanitària.

En aquesta línia, una xarxa d’experts de tot Espanya (psicòlegs, terapeutes, treballadors socials i professionals del dol) han editat una guia amb pautes per evitar l’estrès en els professionals que cuiden els pacients de coronavirus i els seus familiars. En aquest treball ha participat Montse Robles, infermera de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida i responsable assistencial del Servei de Suport al Dol de Ponent.

Poden afrontar estrès, fatiga, incapacitat de poder descansar o menjar i també irritabilitat

La guia assenyala que els professionals d’emergències s’enfronten a una situació amb sobrecàrrega assistencial, a banda de la falta de recursos humans i materials, la gravetat de la situació i l’aïllament d’alguns pacients, així com la mort, en alguns casos.

Situacions que, segons els experts, poden tenir diferents efectes a nivell psicològic (nàusees, fatiga o taquicàrdies); emocional (ansietat, por, irritabilitat); cognitiu (hipervigilància, confusió); i comportamental (incapacitat de descansar, per menjar o ingesta compulsiva).

Entre les recomanacions que ofereix la guia per intentar pal·liar aquesta situació d’estrès, s’insta els professionals a començar el dia amb un discurs positiu i acabar-lo amb una reunió d’equip en el qual compartir les experiències viscudes durant el dia.

El suport dels companys és vital en aquesta situació, però també el d’amics i família, a banda de cuidar-se físicament (menjar sa, exercici i descans), i acudir als professionals de salut mental que els diferents departaments han posat al servei del sector mèdic i d’emergències.

En una crisi sanitària que ha trencat tots els esquemes del dol, els sanitaris exerceixen el paper de familiars dels pacients ingressats amb coronavirus, sobretot en aquells casos que no poden tenir cap contacte amb els seus familiars. Una mediació que arriba fins i tot als últims moments de la vida, amb sanitaris aguantant el seu mòbil perquè un pacient pugui acomiadar-se de la família. La guia estableix una sèrie de pautes per suportar aquest tipus de situacions i fer de mediador perquè sàpiguen que els pacients no estan sols. Fins i tot s’inclouen recomanacions de què dir o no en les converses telefòniques amb les famílies o com comunicar una mort amb una carta de condolescència.

L’atenció als professionals és només un dels aspectes que aborda la guia, centrada en com afrontar el dol en temps de coronavirus, en què no es poden fer funerals ni acudir als tanatoris per donar el condol.

Els experts inclouen pautes d’atenció per a col·lectius vulnerables, com menors, persones amb discapacitat i embarassades, i també atenen la necessitat d’afrontar la pèrdua, encara que amb una perspectiva alternativa.

tracking