SEGRE

Illa assegura que s'ha arribat al pic de la corba i ha començat l'"alentiment"

L'hospital de campanya a Ifema.

Espanya assoleix els 56.000 casos de coronavirus i supera les 4.000 mortsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que Espanya ha aconseguit el "primer objectiu" en la lluita contra el coronavirus, arribant al pic de la corba de contagis, i que ara està començant la "fase d’alentiment" de la pandèmia.

Durant la seua compareixença a la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés per la crisi del coronavirus, que ha guardat un minut de silenci en reconeixement de les víctimes, Illa ha ressaltat algunes dades de l’última setmana que justifica l’arribada al pic, com que l’increment de nous contagis és aquest dijous del 8 per cent, davant el 18 per cent de la setmana anterior.

Igualment, ha celebrat que s’ha reduït l’augment d’ingressos en l’UCI, que es fixa en el 4 per cent aquest dijous, davant el 16 per cent de fa set dies. De la mateixa manera, ha ressaltat que la crescuda en nombre de morts és ara del 10,5 per cent, davant el 19 per cent que s’experimentava la setmana passada. Finalment, ha apuntat que hi ha un 18 per cent més de curats al dia, cinc punts percentuals més de mitjana que fa set dies.

"No hi ha cap dada bona amb tants de morts, però la corba s’ha estabilitzat. Hem assolit el primer objectiu d’arribar al pic de la corba, estem començant la fase d’alentiment", ha proclamat el ministre, que ha puntualitzat no obstant això que per accelerar la baixada de la corba cal realitzar "un esforç més". "Encara queden setmanes dures però entre tots ho estem aconseguint", ha argumentat.

Illa ha insistit que la "dinàmica" de l’epidèmia força que el col·lapse sanitari continuï i s’empitjori durant els propers dies i setmanes. "La necessitat de llits d’UCI porta un retard respecte a la data de notificació de casos. Fins i tot observant un descens en el nombre de nous ingressos, les llargues estades a l'UCI produeixen acumulació de pacients, pel que encara queden dies difícils per al nostre sistema sanitari," ha advertit.

"Crec que estem en fase d’estabilització i hem començat l’alentiment, i crec que en algunes zones d’Espanya hem passat ja el pic. Però no ho puc afirmar categòricament encara. Tardarem uns dies encara per veure la disminució de morts. Però és probable que quan augmentem la capacitat de test baixi la taxa de letalitat", ha apuntat.

Malgrat aquesta situació, ha defensat que el sistema sanitari "està i estarà a l’altura" d’aquest repte. "Estem responent amb fortalesa, generositat i solidaritat", ha reivindicat, destacant l’"enorme capacitat de resposta" del sistema. Finalment, el ministre ha afirmat que "la salut va abans de l’economia", perquè "sense salut no hi ha economia", en relació amb les restrictives mesurades posades en marxa sota l’estat d’alarma per pal·liar les conseqüències del coronavirus. "Hi ha llum al final del túnel, recuperarem la normalitat", ha conclòs.

 
tracking