SEGRE

El Govern aprova un programa de cribatge massiu per detectar la covid-19

Començarà amb 170.000 tests en 6 setmanes

Una professional sanitària agafa una mostra per fer una prova de coronavirus a l'Hospital Clínic

Una professional sanitària agafa una mostra per fer una prova de coronavirus a l'Hospital ClínicFrancisco Avia_Hospital Clínic de Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat un programa de cribatge massiu de la població per detectar la covid-19 que començarà amb 170.000 durant sis setmanes, amb possibilitat de seguir escalant el volum. Es tracta del Programa Orfeu, que busca recollir la capacitat de diferents agents que treballen en R+D+I a Catalunya per prestar serveis d'"screening" de la covid-19. En la primera fase de la iniciativa s'hi incorporaran tres centres CERCA: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Instiut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona). La iniciativa estarà en funcionament "durant el temps necessari", d'acord amb l'evolució de la pandèmia i el desconfinament de la població.

Està previst que s'hi incorporin posteriorment la resta d'agents de coneixement del país, especialment els laboratoris universitaris i EURECAT. El programa està obert també als laboratoris privats d'empreses d'anàlisi catalanes.

Els centres implicats en la primera fase ja treballen en la preparació de les instal·lacions per desplegar el programa. Concretament, es realitzaran a les instal·lacions del laboratori del CRG, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), mentre que l'IRB dirigirà els serveis de proves massives al Parc Científic de Barcelona, juntament amb l'IBEC. El Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) realitzarà un seguiment de les mostres, n'analitzarà els resultats i coordinarà els equips dels laboratoris.

Les instal·lacions treballaran 24 hores tots els dies de la setmana per proporcionar serveis de test fiables. Això permetrà que els serveis de salut aïllin millor els malalts, reduir les taxes d'infecció, permetre que els treballadors de serveis essencials tornin a treballar "i salvar vides", ha indicat el Govern.

De fet, el programa respon al fet que la detecció massiva de la covid-19 és "essencial" no només en la fase de confinament sinó també en la de desconfinament progressiu, que s'haurà de dur a terme "de manera coordinada i escalada". Aquests tests seran complementaris als que pot oferir el sistema de salut.

El Govern ha posat en marxa també la tramitació d'emergència de la contractació dels serveis i subministraments necessaris per a la posada en marxa del programa, per valor d'1,38 milions d'euros.


tracking