SEGRE

ESNOTICIA

Contaminació a nivells mínims

Reducció del 56 per cent en partícules de diòxid de nitrogen a la capital respecte a la mitjana de la dècada || Animals salvatges s’atansen als nuclis urbans, com un voltor a la Seu d’Urgell

Bombers voluntaris van rescatar un cabirol a Alfarràs.

Bombers voluntaris van rescatar un cabirol a Alfarràs.BOMBEROS VOLUNTARIOS DE ALMENAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un aspecte positiu del confinament és la disminució de la contaminació atmosfèrica Segons dades de la Paeria, a la capital els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) s’han reduït una mitjana del 56% respecte a la mitjana de la dècada del 2010 al 2019, amb un descens màxim del 72% el 16 de març. Aquestes xifres corresponen a mesuraments a l’estació de Lleida de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica. En la segona quinzena de març es van registrar valors d’entre 9,42 i 20,83 micrograms per metre cúbic de NO2 quan la mitjana de la dècada en les mateixes dates és d’entre 22,71 i 33,39.

El diòxid de nitrogen és un contaminant estretament relacionat amb el trànsit, igual que les partícules en suspensió (PM10), que també van presentar al març valors per sota de la dècada, amb una mitjana de reducció del 32% i amb un màxim del 77% el dia 16. “Hem de continuar treballant per aconseguir un model de mobilitat que permeti mantenir la reducció de la contaminació més enllà dels dies de confinament. La ciutat pròxima i saludable només ho serà si aconsegueix minimitzar el trànsit de vehicles de combustió i fomenta els espais lliures, verds i de qualitat”, apunta el regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte.

La fauna també està canviat els seus hàbits i s’atansa a les zones habitades. Es veuen milans negres, senglars o teixons als carrers, guineus i conills a l’autovia, voltors a la Seu d’Urgell i daines, cabirols o cérvols als prats. El confinament que buida els carrers dóna confiança a la fauna per practicar atansaments a les zones urbanitzades durant el dia, quan només eren habituals de nit, segons el responsable dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou. A més, la paralització de l’activitat cinegètica ha disparat les poblacions i els danys a l’agricultura.

En els últims dies, un voltor comú s’ha passejat per la urbanització de l’Horta del Valira de la Seu. Va ser vist per primera vegada dilluns i ahir al matí veïns van alertar de la presència d’un exemplar sobre la teulada d’una casa. El responsable dels Agents Rurals a l’Alt Urgell, Alfons Picazo, va dir que quan s’hi van atansar, va alçar el vol.

Bombers voluntaris van rescatar un cabirol a Alfarràs.

Bombers voluntaris van rescatar un cabirol a Alfarràs.BOMBEROS VOLUNTARIOS DE ALMENAR

Bombers voluntaris van rescatar un cabirol a Alfarràs.

Bombers voluntaris van rescatar un cabirol a Alfarràs.BOMBEROS VOLUNTARIOS DE ALMENAR

tracking