SEGRE

La Covid-19 afecta poc als nens, però ho fa més en els més petits

L’evolució és bona i cap menor ha mort

La COVID-19 afecta poc als nens, però ho fa més en els més petits

La COVID-19 afecta poc als nens, però ho fa més en els més petitsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La malaltia per coronavirus (COVID-19) afecta als nens en molta menor proporció que als adults, però ho fa més als més petits, encara que l’evolució és bona i cap pacient ha mort per ella, segons un estudi amb dades de la Comunitat de Madrid. L’informe que publica aquest dijous la revista JAMA recull dades de 41 nens positius per coronavirus SARS-Cov-2 durant dos setmanes de març a 30 hospitals madrilenys. Els autors assenyalen que davant del reduït de la mostra cal interpretar els resultats amb precaució.

L’autor principal de l’estudi, Alfredo Tagarro, del Servei de Pediatria del Hospital Infanta Sofía de San Sebatián de los Reyes (Madrid) explica a Efe que la conclusió més destacada és que "efectivament hi ha casos en nens ja des del principi de l’epidèmia, encara que els que requereixen ingrés són molts menys que els adults i tot porta a pensar que la gravetat és molt menor".

Dels 41 nens amb COVID-19 confirmada, 25 van haver de ser hospitalitzats; quatre d’aquests 41 (9,7 %) van ser ingressats en unitats pediàtriques de cures intensives, i quatre (9,7 %) van necessitar suport respiratori mes allà d’ulleres nasals amb oxigen.

Tots ells han estat ja donats d’alta, afegeix Tagarro, que precisa que els menors es recuperen abans que els adults i no s’han trobat diferències significatives d’infecció per sexes.

L’estudi es va fer amb dades recollides entre menors de 18 anys del 2 al 16 març, les dos primeres setmanes de l’epidèmia a Madrid, amb test realitzats a 365 pacients, dels quals 41 van donar positiu per a coronavirus.

A data del 16 de març, dels 4695 casos confirmats de coronavirus a la Comunitat de Madrid el 0,8 % (41 casos) eren menors d’edat.

Durant la primera setmana, 6 de 103 pacients pediàtrics (5,8 %) van donar positiu en el test i al final de la segona setmana el total va ser de 41 sobre 365 (11,2 %).

L’informe indica que l’edat mitjana dels pacients a qui es va fer la prova va ser de tres anys i aquells que van donar positiu tenien com a mitjana un any.

Tagarro explica que hi ha menors afectats de totes les edats, però que la COVID-19 "s’està comportant com qualsevol altre virus respiratori en nens", que tenen més incidència i nombre d’ingressos "per sota dels dos anys, perquè produeix quadres típics de bronquiolitis, bronquitis, o febre sense focus".

En els nens, "en principi", no es presenta un quadre tan greu com en adults i aquest és "una àrea d’investigació molt important" –destaca el metge– saber per què "els nens tenen una resposta immunològica diferent davant del virus pot ser unes de les claus per a teràpies o vacunes futures".

Els menors van ser diagnosticats mitjançant PCR, que és "la prova estàndard per a gairebé totes les infeccions víriques", explica Tagarro.

L’expert considera que els resultats d’aquest estudi no aporten dades que puguin ajudar a decidir si els menors podrien sortir de casa parcialment durant l’actual confinament, "per a això hauríem de saber quin és l’índex de contagi o la capacitat de contagi dels nens a les persones de risc".

Tagarro insisteix que les dades de l’estudi ha que interpretar-los amb "molta precaució", doncs són "molt preliminars" i tenen limitacions, "la mes important" que la mostra és molt petita.

Tanmateix, precisa que el grup ha obert un registre de COVID-19 en nens a la qual s’han afegit més de 40 hospitals de tot Espanya. "Continuarem traient dades i explicant com és aquesta malaltia en nens i donant dades el més sòlids possibles".

 
tracking