SEGRE

La desescalada portarà a una "nova normalitat" que no serà plena fins tenir vacuna

Destaca l’èxit de l’estat d’alarma contra la pandèmia i demana "unitat i lleialtat" a les forces polítiques per arribar a la "victòria total"

Minut de silencia a la sessió del congrés aquest dijous.

Sánchez adverteix que la desescalada portarà a una "nova normalitat" que no serà plena fins tenir vacunaCongreso

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit aquest djous que la desescalada de les mesures adoptades contra la pandèmia de coronavirus serà progressiva i portarà a una "nova normalitat" que no serà plena fins que el món no compti amb una vacuna. En aquest context ha demanat als partits "unitat i lleialtat" i els ha reclamat el suport per prorrogar l’estat d’alarma.

Així ho ha afirmat durant la seua intervenció al Ple del Congrés per demanar el suport dels partits i prorrogar durant 15 dies més el decret d’alarma que es va començar a aplicar el passat 14 de març.

Ha exposat les mesures adoptades fins el moment i ha anunciat que el Govern estatal està preparant un pla per anar desmantellant progressivament les mesures de confinament que s’estan aplicant. Per a això, ha dit que en aquesta planificació hi ha un equip multidisciplinari que està dissenyant la reactivació progressiva.

En aquest sentit, ha explicat que els científics que assessoren al Govern han establert diversos marcadors que fixaran el ritme de retorn en funció del ritme dels contagis. Per això, ha assenyalat que "cada avenç setmanal farà possible l’obertura d’espais".

ES REFORMULARAN ASPECTES DE LA VIDA AMB LA NOVA NORMALITAT

I cada avenç vindrà seguit d’una "nova normalitat", però ha deixat clar que aquesta "només serà plena quan el món disposi de vacuna eficaç". De fet, ha dit que alguns aspectes d’aquesta nova normalitat hauran de ser "reformulats" i que ni tan sols es pot saber ara amb precisió "quin tipus de normalitat" s’assolirà. Fins i tot ha afirmat que la reconstrucció completa és una fase futura, sense precisar quan, que només podrà començar quan s’estigui fora de perill de tot.

En aquest context, Pedro Sánchez ha avisat que tots els passos han de ser "escalonats i molt cautelosos" i aquesta "nova normalitat" s’anirà adaptant a l’evolució de la pandèmia i amb l’aplicació de mesures d’higiene per a tota la població; sanitàries per als afectats i de control de la pandèmia utilitzant l’àmbit tecnològic, una mesurada aquesta última que no ha concretat com es durà a terme.

Ha justificat aquestes decisions en què Espanya no es pot permetre una relliscada que ens faci retrocedir en els avenços aconseguits, deixant clar que la prioritat ara és no desfer el camí i "no tornar al punt de partida, no abaixar la guàrdia". "Hem de fer aquest nou esforç per sortir d’aquest túnel", ha reblat.

De fet, i quan s’ha referit que aquesta mateixa setmana tornaran a l’activitat els sectors no essencials que estaven de permís retribuït, ha deixat clar que hauran d’adoptar mesures d’higiene reforçada per protegir-se a si mateixos i als altres.

L’ALARMA FUNCIONA: "LA SITUACIÓ COMENÇA A ESTAR SOTA CONTROL"

I per dur a terme aquest procés ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva de l’oposició a qui ha demanat "unitat i lleialtat". Els ha reclamat el suport a la nova pròrroga del decret d’alarma, la segona des que es va aprovar el 14 de març.

I en aquesta tasca per vèncer el virus i afrontar la reconstrucció de la malparada economia que deixarà la pandèmia, ha demanat als partits que despleguin la seua influència amb els seus partits germans a la Unió Europea.

Sánchez ha reclamat aquest suport sobre la base, ha dit, que les mesures de confinament que ha dut a terme estan funcionant i és, segons ha assenyalat, "una evidència" perquè segons el president "la situació comença a estar sota control".

En aquesta línia, ha afirmat que s’és a prop de l’inici del descens en les mesures de confinament ja que s’ha passat d’una taxa de contagi del 22 per cent de mitjana al 4 per cent actual. "Els més de 52.000 curats són l’alegria col·lectiva i esperança que aquesta guerra contra el virus serà una victòria total", ha exclamat.

Segons el president, Espanya ha assolit el pic de màxima tensió i fa uns dies s’ha començat a doblegar la corba de contagis. Però admet que la magnitud d’aquesta "terrible pandèmia és aclaparadora" i l’ha qualificat com "l’amenaça més gran per al planeta des de la grip de 1918".

tracking