SEGRE

Sánchez diu estar "convençut" que en 15 dies caldrà prolongar de nou l'estat d'alarma

Assenyala que a Espanya no s’està produint el contagi fora de les llars, sinó dins

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés.

Sánchez diu estar "convençut" que en 15 dies caldrà prolongar de nou l'estat d'alarmaCongreso de los Diputados

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dijous que està "convençut" que d’aquí a quinze dies haurà de sol·licitar al Congrés una nova pròrroga de quinze dies de l’estat d’alarma perquè per al pròxim 26 d’abril encara serà necessari mantenir el confinament de la població. "Estic convençut que d’aquí a quinze dies he de tornar a prorrogar el decret de l’estat d’alarma" perquè aleshores "no haurem posat fi a la pandèmia", ha dit durant el Ple a la Cambra Baixa, que aquest dijous vota la segona ampliació de l’estat d’alarma proposada per l’Executiu del PSOE i Unides Podemos.

"És que si demano un decret d’alarma d’un mes, l’oposició em diu que em vull saltar al Parlament, amb la qual cosa prefereixo vindre cada quinze dies a aquesta Cambra a demanar la pròrroga", ha indicant, afegint que seria "una notícia extraordinària" que no fos necessària una tercera pròrroga.

En la seua resposta al representant d’EH Bildu, Oskar Matute, Sánchez ha defensat que l’estat d’alarma atorga el Govern "la capacitat de reaccionar de manera ràpida" si sorgeix algun repunt en els contagis.

I ha precisat que les dades sanitàries que s’han registrat aquesta última setmana són conseqüència de les mesures decretades amb les decisions recollides al primer decret d’estat d’alarma. Segons ha precisat, l’efecte d’aquests deu dies de paralització de l’activitat productiva, que ha quedat limitada fins el final de la Setmana Santa als serveis essencials, es veurà en les dades sanitàries que es coneixeran a partir de la setmana entrant.

EFECTES NEGATIUS SOBRE L’ECONOMIA

D’altra banda, en contestar al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián –que insisteix que "cal parar tota activitat no essencial" –, Sánchez ha dit que el tema de la hibernació econòmica ha centrat "un dels debats més seriosos i profunds" al si del Govern, concretament al Ministeri de Sanitat, els epidemiòlegs i l’equip que planifica la sortida del confinament.

Sempre amb l’objectiu de "salvar vides", l’Executiu ha guiat les seues decisions "partint de la ciència", ha explicat el president, que ha afegit que la tesi dels científics és que el confinament i la restricció de la mobilitat "frenen el contagi i, per tant, frenen la pandèmia".

A continuació, ha advertit de les conseqüències negatives que aquestes mesures tenen per a empreses, treballadors i autònoms, en obligar la suspensió temporal de l’activitat econòmica. "La hibernació econòmica ja s’està donant, es veu en les dades de l’atur i en els treballadors acollits a Expedientes de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO)", ha manifestat.

DISCREPÀNCIES RESPECTE A QUAN ACABAR EL CONFINAMENT

En aquest sentit, Sánchez ha defensat que les mesures que va imposar el Govern espanyol en decretar l’estat d’alarma el passat 14 de març–-abans d’imposar la paralització de totes les activitats no essencials– ja "són molt dures" per al teixit econòmic i el sector productiu.

"Què és millor? Quedar-nos tots confinats fins el mes de maig o fins el mes de juny? Hi ha discrepàncies quan es parla amb els epidemiòlegs i la ciència. Perquè el que està passant a Espanya no és que hi hagi un contagi fora de les llars, hi ha un contagi dins de les llars", ha declarat.

En qualsevol cas, ha subratllat que amb el confinament no n’hi ha prou per combatre la pandèmia i que ha d’anar acompanyat d’altres actuacions, com els test diagnòstics PCR, els test ràpids i l’enquesta de seroprevalença –per saber qui han desenvolupat immunitat davant el virus– que realitzarà el Govern, a part de subministrar els treballadors i el conjunt de la ciutadania del material necessari per protegir-se del contagi.

tracking