SEGRE

Sanitat obvia en el seu balanç el nou recompte de morts de Catalunya

Una professional sanitària agafa una mostra per fer una prova de coronavirus a l'Hospital Clínic

Una professional sanitària agafa una mostra per fer una prova de coronavirus a l'Hospital ClínicFrancisco Avia_Hospital Clínic de Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha xifrat aquest dijous en 551 els morts diaris, que eleven el total a més de 19.000, sense incloure el nou recompte de Catalunya en el qual dispara les morts en la seua comunitat a més de 7.000 en recollir les dades de funeràries sobre defuncions en residències i domicilis. "Hem de discutir molt amb ells què signifiquen realment aquests nous casos procedents de les residències o funeràries perquè no tenim la seguretat, i hem de valorar-lo amb ells si tenen diagnòstic de coronavirus previ o no", ha justificat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en ser preguntat per aquesta qüestió.

Segons les dades que avui ha facilitat amb alguna cosa de retard respecte a altres dies el departament que dirigeix Salvador Illa, en la comunitat catalana han perdut la vida 3.855 persones amb coronavirus des de l’inici de la pandèmia, és a dir, 99 més que en el balanç d’ahir dimecres.

Ahir a la nit, el Departament de Salut català va comunicar un total de 7.097 aplicant un nou sistema de recompte basat en informació aportada per les empreses funeràries, segons la qual, els 1.810 han mort en una residència de majors, 62 en un centre sociosanitari i 456 en un domicili; la resta ho han fet en hospitals o són casos "no classificables per falta de informació".

Un nou criteri que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat a les comunitats i a l’estat a adoptar perquè ofereix una "visió global" de la pandèmia i és, a més, un exercici de "transparència", perquè "els ciutadans han de saber el que està passant".

Simón ha advertit que si aquests nous positius notificats des de Catalunya compleixen la definició cas, així s’hauran de considerar; "una altra cosa" és "quan en el temps s’han de considerar", perquè Sanitat tampoc no sap si aquestes morts s’han produït en els últims dies o són més antigues.

Després d’insistir que és "molt important valorar correctament" la causa de la mort i si els malalts tenien prèviament un diagnòstic, ha subratllat que les dades del Ministeri, que demana a les comunitats les xifres de morts que compleixen els criteris de la ponència d’alertes, són "compatibles i comparables" als que proveeixen altres països a partir de les propostes d’organismes internacionals.

No obstant això, ha reconegut la dificultat de conèixer la xifra real de víctimes mortals, que d’acord amb les dades del Govern espanyol, són 19.130.

"Els morts continuen sent una llosa que ens pesen tots els dies molt a tots", ha lamentat l’expert qui, encara que ha valorat l’important descens de la letalitat, opina que "continuen sent molts i, òbviament aquestes xifres no són per a res el que a ningú no ens agradaria tenir".

Mentrestant, la corba de contagis ha tornat a patir un repunt aquest dijous després de l’experimentat ahir: els nous casos confirmats han estat 5.183, la xifra més alta des del passat 9 d’abril, i situen el total 182.816. En termes percentuals, l’augment es manté en el 2,9 % de dimecres.

Encara que no deixa de ser "gaire bona notícia", ha recalcat Simón, perquè les xifres, per molts "problemes de comunicació" que pugui generar els responsables sanitaris, confirmen que l’evolució de la pandèmia es manté estable i, fins i tot, en descens.

I és que aquests augments continuen produint-se a mesura que les comunitats continuïn incrementant el nombre de test diagnòstics que realitzen; molts d’ells consisteixen en proves serològiques per mesurar el grau d’immunitat, i una gran part s’han realitzat a pacients asimptomàtics, el contacte dels quals amb el virus és molt difícil d’establir en el temps.

Només a La Rioja, aquests pacients sense símptomes a què se’ls ha fet la prova serològica suposen el 81 % dels nous casos que ha notificat, a Andalusia el 79 % i a Extremadura el 35 %. "Tot això ens fa pensar que és cert que incrementar el nombre de test farà que s’incrementin els casos detectats", ha vaticinat l’epidemiòleg.

En les últimes tres setmanes s’ha passat de realitzar 20.000 PCR diàries a més de 47.000, amb la qual cosa des de l’inici de la crisi i fins el 13 d’abril, la xifra total d’aquestes proves diagnòstiques, les més fiables per detectar el coronavirus, és de 930.230, segons ha anunciat el ministre de sanitat en el Congrés.

Illa s’ha mostrat convençut que "anem pel bon camí" en la lluita contra el coronavirus, però ha advertit que el Sistema Nacional de Salut (SNS) ha d’estar alerta perquè encara queden setmanes difícils i en les següents fases "cal ser molt prudents".

Ahir es van registrar 1.003 de nous hospitalitzats i 79 pacients ingressats en Cures Intensives, la qual cosa continua alentint l’increment a l’1,7 % i 1,4 %, respectivament, sobre el dia anterior. No obstant això, Sanitat continua esperant que Madrid, Castella i Lleó i Galícia li facilitin les dades acumulades d’ucis des de l’inici de la pandèmia per donar un recompte global.

Unes altres 3.944 persones s’han recuperat de la Covid-19, 74.797 des de l’inici de la pandèmia, el que es tradueix en un 5,56 % més en 24 hores i en un 40,9 % el total de curats.

Malgrat això, Illa, ha insistit que encara no és moment de relaxar-se i deixar per exemple que els nens puguin sortir al carrer, però ho faran "en el que sigui possible, i de forma ordenada". "Sabem que el confinament està sent un repte per a tots ells i per a les seues famílies, i som conscients que afecta també a la seua salut, però és necessari actuar amb cautela per la salut del conjunt de la ciutadania", ha conclòs.

tracking