SEGRE

ESNOTICIA

L'Arnau constata que el virus s'acarnissa amb persones de mitjana edat sanes

L’hospital Arnau de Vilanova ha constatat que persones de mitjana edat sense patologies prèvies pateixen infeccions pel coronavirus que són més virulentes que entre la resta de la població a causa d’una “explosió inflamatòria” entre el cinquè i novè dia de la malaltia. L’Arnau compta actualment amb una trentena de pacients a l’UCI.

L’Arnau constata que el virus s’acarnissa amb persones de mitjana edat sanes

L’Arnau constata que el virus s’acarnissa amb persones de mitjana edat sanesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels hospitalitzats i morts pel coronavirus són persones grans, moltes de les quals amb patologies prèvies. Però l’Arnau de Vilanova, l’hospital de referència de Lleida, a l’UCI del qual hi ha actualment una trentena de pacients, ha constatat que ataca de forma molt virulenta persones de mitjana edat sanes.

Així ho afirma Alfredo Jover, cap de la unitat territorial d’Infeccions Nosocomials i que coordina el dispositiu de l’Arnau davant de la pandèmia. “Al contrari del que un podria pensar, veiem que aquesta infecció afecta molt una població amb una mitjana d’edat d’entre 40 i 45 anys, que moltes vegades és immunocompetent, és a dir, que no té malalties de base, i sembla que en aquestes persones està fent més mal”, explica.

Afegeix que, encara que en els primers dies els que ingressen segueixen una evolució normal, presenten el risc que “entre el cinquè i novè dia hi hagi una explosió inflamatòria que porta al desenllaç de posar-se en estat crític”.

En canvi, Jover assenyala que entre els pacients d’edat avançada la infecció no sol ser tan greu, però el fet que tinguin altres patologies fa que puguin acabar morint.

“En els ancians que tenen moltes més malalties, qualsevol desequilibri pot portar a un desenllaç fatal, però no tant per l’entitat [el coronavirus] per si mateix, sinó pel desequilibri d’altres patologies”, assenyala.

“Estem veient que afecta molt població d’una mitjana edat i immunocompetent i això no ho hem vist en altres entitats”, reitera Jover, però alhora destaca que “aquest virus no respecta ningú”.

Estadística diària

D’altra banda, Salut va comptabilitzar ahir uns altres cinc morts a la província a causa del coronavirus, incloent-hi casos no confirmats, elevant la xifra total a 160. D’ells, 127 eren positius en Covid-19 i els altres 33, sospitosos. D’altra banda, es van registrar 39 contagiats més, amb un total de 1.774.

Tanmateix, les dades aportades no concorden amb dies anteriors, ja que ahir hi havia 276 altes hospitalàries acumulades i divendres eren 285.

Respecte a les residències, hi va haver dos defuncions més, amb un total de setze morts. Aquestes dades tampoc concorden, ja que fa una setmana eren 85 els finats, segons va informar Salut.

Salut contradiu a la nova estadística les seues dades anteriors Salut va implantar dijous una nova estadística del nombre de defuncions al sumar les xifres que aporten les funeràries, que inclouen els morts amb símptomes del virus però als quals no es va fer la prova. Com era de preveure, el nombre de finats va créixer substancialment. Divendres, va aplicar per primera vegada aquest còmput per regions sanitàries. A Lleida, els morts van passar de 109 a 155, però el que és sorprenent i difícilment explicable és que el nou sistema inclou dades que contradiuen les que donava la mateixa conselleria fins dijous. Les altes, que dijous eren 460, van passar a ser 285, i els morts en centres hospitalaris, de 109 a 84. Les defuncions en residències, que dilluns eren 85, van baixar a 14, i els positius confirmats van créixer en 300.

Façana de la residència de Balàfia 1.

Façana de la residència de Balàfia 1.MAGDALENA ALTISENT

tracking