SEGRE

El 'pla de desescalada' abril-octubre que circula per Whatsapp no és oficial

El 'pla de desescalada' abril-octubre que circula per Whatsapp no és oficial

El 'pla de desescalada' abril-octubre que circula per Whatsapp no és oficial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El document amb una previsió de fases entre abril i octubre per a la "desescalada" en el confinament pel coronavirus és la visió personal d’un usuari de Linkedin, no un esborrany del Govern espanyol, com asseguren nombrosos missatges difosos a WhatsApp i xarxes socials.

La imatge de dos taules amb la previsió de les "fases 1, 2 i 3 (l’abril i el maig)" i les "fases 4, 5 i 6 (juny a octubre)" ha circulat aquest cap de setmana, especialment a través de WhatsApp, com si fos un esborrany de pla que estudia dur a terme l’Executiu.

Segons aquestes taules, en les quals no hi ha cap capçalera ni apareix identificada cap persona o institució com a responsable de la seua elaboració, la pròxima etapa seria la "fase 2", que començaria dilluns 27 d’abril amb el nom d’"Estat d’alarma 'rebaixat’ nivell 1". L’estat d’alarma acabaria el 25 de maig i la "fase 6" començaria a l’octubre ja amb "vida normal" a tot Espanya.

DADES: No es tracta d’un esborrany del Govern ni de cap altra institució. És la visió personal d’un consultor de negoci, com ha aclarit ell mateix a Linkedin, la xarxa on va publicar aquestes taules la passada setmana i, després d’esborrar-les davant de la seua difusió fora de context, les ha tornat a publicar amb tota mena d’explicacions.

Va contribuir a augmentar la confusió la circumstància que en aquest document s’esmentava com una de les excepcions al confinament a partir de dilluns vinent 27 el "passeig amb nens en grups de tres persones màxim i que resideixin al mateix domicili".

En la seua compareixença informativa de dissabte passat, el president de Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar efectivament que els nens podran sortir al carrer a partir del 27 d’abril. Va precisar en tot cas que encara s’està ultimant com es durà a terme aquesta mesura i quin serà el rang d’edat a què s’aplicarà, encara que el "punt de referència" per a l’edat màxima serà "el nivell dels 12 anys".

Però aquest és l’únic punt en el qual la realitat s’assembla a les previsions del document per a l’etapa que comença el dilluns 27. Les taules difoses per WhatsApp també preveuen que aquell dia els espanyols podran començar a "fer esport de forma individual" al carrer "durant una hora" i aquesta mesura no ha estat anunciada pel Govern.

L’autor del document, Alfredo Galán, explica públicament a Linkedin que va esborrar el seu text al comprovar que s’havia fet viral en xarxes socials i fòrums com si fos "un possible esborrany del Govern espanyol", quan es tracta exclusivament de la seua "visió personal sobre el que podria ocórrer|passar en les properes setmanes"

"El pujo de nou perquè en aquest país hi ha llibertat d’expressió", afegeix aquest consultor de negoci, especialitzat en recursos humans, organització i comunicació interna, abans de tornar a deixar clar que el seu pla de fases per fer marxa enrere a les actuals mesures de confinament "no és real", sinó "només una opinió personal", que "mai no va pretendre generar falòrnies ni desinformació".

Perquè no quedin dubtes, la puntualització "Elaborada per Alfredo Galán Martínez" es pot veure en la part superior de les dos taules, així com en la de dos pàgines prèvies en les quals l’autor explica les fonts consultades i els criteris que ha seguit i també en la de la portada del document, que titula "Així podria ser el desescalat. Possibles fases de sortida crisi Covid a Espanya".

Davant de l’abast de la difusió tergiversada d’aquestes taules, la Guàrdia Civil ha advertit ja als ciutadans a través del seu compte a Twitter que aquest suposat "calendari de desescalada de l’estat d’alarma atribuït al Govern" és fals, "no és cap document oficial" i "va ser elaborat per un usuari de Linkedin com a hipòtesi personal".

tracking