SEGRE

La Fiscalia investiga penalment una residència de Lleida pel coronavirus

El ministeri públic actualitza dades i revela que són 86 els centres investigats en tot l’estat

La Fiscalia General de l'Estat

La Fiscalia investiga penalment una residència de Lleida pel coronavirusFGE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia General de l’Estat (FGE) ha elevat aquest dimarts fins 86 el nombre de residències investigades penalment pel Ministeri Públic com a conseqüència de la situació creada per la pandèmia de Covid-19, una d’elles en la província de Lleida. Divendres passat va informar que les investigacions per possibles delictes es limitaven a 38 residències.

Afegeix que actualment també consten obertes 126 diligències civils, que s’emmarquen en la tasca del Ministeri Fiscal en relació amb l’empara dels drets individuals i col·lectius de les persones en situació de vulnerabilitat.

Les dades, actualitzades a data d’aquest dilluns 20 d’abril, són notablement més elevades que els oferts per aquesta mateixa institució divendres passat, quan va informar que el nombre de diligències penals a tot l'Estat era de 38, un total de 19 en residències situades a Madrid.

Fonts de la Fiscalia atribueixen la diferència a què no es pot parlar d’una "foto fixa" i avancen que les dades poden continuar variant segons passin els dies, ja que algunes diligències són arxivades i d’altres deixen de comptar per a la Fiscalia en ser judicialitzades. Així passa amb dos investigacions penals de què es va informar divendres passat en dos residències de Múrcia i un altre centre a València, que han estat arxivades i no apareixen al llistat distribuït aquest dimarts.

Així, segons l’últim recompte s’investiguen penalment 40 residències a Madrid, 1 residència a Saragossa; 1 Arrecife-Puerto del Rosario; 7 a Castella i Lleó (1 per la Fiscalia Superior, 1 per la Fiscalia de Sòria, 1 a Salamanca, 1 a Lleó, i 3 a Valladolid); 20 a Catalunya (18 a Barcelona, 1 a Lleida i 1 a Tarragona); 5 a Extremadura (1 per la Fiscalia de la Comunitat, 2 per la Fiscalia de Càceres i 2 per la de Badajoz); 5 a Galícia (1 per la Fiscalia de la Comunitat, 1 per la Fiscalia de Lugo, 2 per la d’Orense i 1 per la de Pontevedra) i 1 a La Rioja.

Pel que respecta a les diligències civils, consten 50 investigacions sobre empara de persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya, 10 a Andalusia, 3 a l’Aragó, 2 a les Canàries, 3 a Cantàbria, 8 a Castella-la Manxa, 15 a Lleó, 9 a la Comunitat Valenciana, 7 a Extremadura, 11 a Galícia, 1 a La Rioja, 4 a Madrid, 1 a Múrcia, 1 a Navarra i 1 al País Basc.

Segons la nota de premsa difosa per la Fiscalia General, des de l’inici de l’actual situació d’emergència el fiscal delegat per a la protecció i defensa dels drets de les persones grans i la xarxa de fiscals especialistes desplegats a les Fiscalies Provincials han realitzat un seguiment permanent de la situació de les persones de la tercera edat i discapacitats, i particularment, dels qui viuen en centres i residències de majors.

Finalment, i com a conseqüència d’aquesta activitat, la Fiscalia afegeix en la seua nota que "reconeix i vol destacar l’extraordinari esforç realitzat per la immensa majoria de les residències de majors i, molt especialment, pels seus treballadors i treballadores i el personal encarregat dels centres".

tracking