SEGRE

Estudiaran genèticament per què alguns pacients joves desenvolupen formes molt greus de la Covid-19

Estudiaran genèticament per què alguns pacients joves desenvolupen formes molt greus de la Covid-19

Estudiaran genèticament per què alguns pacients joves desenvolupen formes molt greus de la Covid-19EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha llançat un estudi genètic per identificar el risc individual de desenvolupar les formes més greus de Covid-19.

Aquesta investigació pretén determinar les causes genètiques que expliquen que alguns d’infectats no pateixin afectació clínica mentre que d’altres pateixen reaccions molt adverses a la malaltia.

Els resultats, ha informat avui el CSIC en una nota de premsa, podrien ajudar a prevenir infeccions greus i a descobrir potencials tractaments.

"L’objectiu del nostre estudi és esbrinar per què alguns pacients infectats amb coronavirus (SARS-CoV-2) tot just pateixen afectació clínica, mentre que d’altres desenvolupen formes molt greus de la malaltia Covid-19", ha explicat Anna Planas, investigadora del CSIC en l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), que coordina aquest projecte, batejat com a "INMUGEN".

L’edat avançada i la presència de malalties cròniques augmenten el risc de patir una reacció greu i de necessitar ingrés a l’UCI i fins i tot de morir", ha precisat aquesta investigadora.

"No obstant això, també hi ha pacients més joves sense patologies prèvies que desenvolupen formes molt greus de la malaltia per motius actualment desconeguts; pensem que la resposta podria estar als gens", ha precisat.

El projecte planteja estudiar en profunditat gens d’immunitat innata (que és el sistema de defenses amb què naix una persona) per explicar el risc més gran de cada persona a desenvolupar formes greus de la malaltia Covid-19", ha explicat Planas.

Hi ha petites variacions genètiques en la població normal que poden determinar una capacitat diferent de les persones per respondre a agressions causades per certes infeccions.

"Per això estudiarem variacions genètiques enfocant-nos cap a gens d’immunitat innata", ha dit Planas.

"Estudiarem l’ADN de pacients amb infecció greu i altres amb infecció lleu", ha observat la investigadora, que ha confiat que aquests resultats ajudin a identificar les persones amb risc d’emmalaltir greument, ja que són les que necessitaran més protecció.

Els investigadors esperen que aquest projecte contribueixi a trobar dianes moleculars per a possibles tractaments contra la malaltia.

Aquest projecte està finançat pel CSIC i en el mateix s’implicaran diversos equips d’investigació multidisciplinaris.

Els investigadors obtindran mostres de pacients de l’Hospital Clínic de Barcelona a causa del suport i la col·laboració de diferents investigadors i serveis d’aquest hospital.

També participen en el projecte l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, l’Institut de Biomedicina de València; el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC); l’Institut de Parasitologia i Biomedicina López-Neyra de Granada; l’Institut de Física de Cantàbria; i el Centre de Supercomputació de Galícia.

tracking