SEGRE

L'OMS avisa que el virus estarà present "durant molt temps" i continua sent "extremadament perillós"

Una dona amb mascareta.

L'OMS avisa que les mascaretes de cotó poden ser una font potencial d'infeccióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha avisat que el nou coronavirus estarà present "durant molt temps", continua sent "extremadament perillós" i la "majoria de la població" continua sent susceptible a infectar-se. Tedros s’ha pronunciat així en una roda de premsa, en la que ha advertit també que les epidèmies que ha provocat el nou coronavirus a molts països poden tornar a ressorgir "fàcilment".

Actualment, tal com ha informat, s’han detectat gairebé 2,5 milions de persones infectades pel nou coronavirus, el qual ja ha provocat la mort de més de 160.000 pacients. Encara que la majoria de les epidèmies que s’han detectat als països d’Europa Occidental semblen ser "estables" i fins i tot disminuint-se, Tedros ha destacat les "preocupants" tendències a l’alta que s’estan registrant a l’Àfrica, Amèrica Central i del Sud, i Europa de l’Est.

"La majoria dels països encara estan en les primeres etapes de les seues epidèmies, i alguns que es van veure afectats al començament de la pandèmia ara estan començant a veure un ressorgiment en els casos. No s’equivoquin, tenim un llarg camí per recórrer. Aquest virus serà amb nosaltres durant molt temps", ha dit el director general de l’organisme de Nacions Unides.

En aquest sentit, Tedros ha comprès el fet que moltes persones vulguin tornar a la normalitat, una cosa en la qual l’OMS "està treballant tots els dies", si bé ha assenyalat que el món "no torna ni pot tornar" a ser com era abans, sinó que haurà de ser "més saludable, més segur" i estar "més ben preparat".

Per això, Tedros ha comentat que les mesures de salut pública que s’han defensat des del començament de la pandèmia per coronavirus han de continuar sent la "columna vertebral" de la resposta que donin els països al virus, recordant que aquestes es basen a trobar, aïllar, avaluar i tractar els casos, així com rastrejar els contactes i educar i involucrar la societat.

"Els països que no facin aquestes coses i de manera consistent, veuran més casos de Covid-19 i perdran més vides. Per ser clars, el consell de l’OMS és trobar i avaluar cada cas sospitós", ha postil·lat, després de mostrar la seua preocupació pels casos de discriminació relacionada amb el Covid-19 que s’estan produint en "molts països".

Dit això, Tedros ha lamentat les "bretxes|" en l’assistència sanitària que continua existint, ja que només el 66 per cent dels països compta amb un sistema de derivació clínica per atendre als pacients infectats, només un 48 per cent té un programa de prevenció i control de la infeccions a través de l’aigua, sanejamenti higiene en centres hospitalaris.

D’altra banda, Tedros ha recordat que, juntament amb l’Organització Mundial del Comerç, s’ha demanat que es garanteixi el fluxe transfronterer normal de subministraments mèdics vitals i d’altres béns i serveis, i que resolguin interrupcions innecessàries a les cadenes de subministrament mundials. "Necessitem assegurar-nos que aquests productes arribin ràpidament als necessitats, i emfatitzem la importància de la cooperació regulatòria i els estàndards internacionals", ha dit.

tracking