SEGRE

L'Estat exclou finalment els nens i nenes de 14 anys dels passejos

El carrer Major de Lleida, buit.

Especialistes insten a plantejar la sortida al carrer dels nens com "un joc"Itmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha decidit finalment que siguin els menors de 0 a 13 anys els que puguin disfrutar des de demà d’un passeig diari al dia d’una hora de durada i en un radi d’un quilòmetre de casa seua, acompanyats d’un adult, que podrà sortir amb fins 3 nens. Així ho especifica l’ordre del Ministeri de Sanitat que regula aquesta mesura.

Fonts governamentals també han confirmat que finalment s’ha establert que siguin els menors de 14 anys els que puguin beneficiar-se d’aquests passejos acompanyats per un adult, per la qual cosa no entren els nens i nenes de 14 anys.

Precisament, la pròrroga del decret de l’Estat d’Alarma, que també publica aquest dissabte el BOE especifica que s’ha entès "raonable" establir el llindar d’edat dels menors de 14 anys perquè a partir dels 14 anys el grau d’autonomia del menor li permet prescindir de l’acompanyament d’un adult en aquests desplaçaments.

Per això, la mesura d’acompanyament als pares al supermercat, banc o la farmàcia que recull la pròrroga del decret i també entra en vigor demà, queda igualment circumscrita als menors de 14 anys, entenent que els de 14 anys d’ara endavant poden realitzar aquestes tasques permeses sense acompanyament de l’adult.

CONFUSIÓ AMB EL TRAM D’EDAT DURANT LA SETMANA

Aquesta decisió suposa un canvi de criteri respecte a l’aclarit dimecres passat pel mateix Ministeri de Sanitat, que assenyalava que la mesura d’alleujament del confinament per a nens i nenes incloïa també als de 14 anys, és a dir, que afectava la franja d’edat de 0 a 14 anys.

Va ser dissabte passat 18 d’abril quan el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar un alleujament del confinament dels nens i va assenyalar llavors que, encara que la franja d’edat hauria de ser acordada, en principi la de referència eren els 12 anys, fent al·lusió a la Llei de Salut Pública.

Tanmateix, poc abans del Consell de Ministres de dimarts passat 21 d’abril en el que s’anava a exposar la mesura, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va avançar en una entrevista que s’havia decidit que fossin els "menors fins 14 anys" els que poguessin beneficiar-se d’aquest alleujament.

Minuts després compareixia la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior a aquest Consell de Ministres i anunciava que els nens "menors de 14 anys podrien acompanyar els adults a fer tasques essencials recollides al Decret d’Alarma, com anar al supermercat, al banc o a la farmàcia, sense esmentar en aquest cas els passejos.

Després de les crítiques que va suscitar la mesura, el ministre de sanitat, Salvador Illa, va comparèixer passades les 20.30 hores d’aquell mateix dimarts per anunciar que el Govern rectificava i permetria "als menors de 14 anys" fer passejos. L’endemà, fonts del ministeri de Sanitat aclarien a Europa Press que la mesura inclouria també els nens i nenes de 14 anys.

tracking