SEGRE

Els menors de 30 anys carreguen amb el pes emocional del confinament

Els menors de 30 anys carreguen amb el pes emocional del confinament

Els menors de 30 anys carreguen amb el pes emocional del confinamentEFE/Manuel Lorenzo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els menors 30 anys i especialment els joves d’entre 18 i 20 són els que diuen estar patint més índexs d’estrès, ansietat i tristesa durant el confinament, també són els que més abusen de les tecnologies i qui més impacients es mostren respecte al final de la quarantena.

Són algunes de les conclusions de l’enquesta llançada per un grup d’experts de la Generalitat Valenciana que des del 28 de març està recollint, en diverses onades, les opinions dels espanyols sobre el confinament.

El qüestionari ha estat dissenyat pel grup de treball Data Science for Covid-19 TaskForce liderat per l’enginyera alacantina Núria Oliver.

En la tercera onada de consultes s’ha inclòs una vint-i-cinquena pregunta relacionada amb l’estat d’ànim dels espanyols, i de les respostes es dedueix que els joves són els que pitjor ho estan passant.

"Si la tecnologia és el seu salvavides durant el confinament, també pot existir certa correlació amb el fet que l’abús generi problemes emocionals", explica Oliver a EFE.

Durant els més de 40 dies de confinament, el 3,3 % d’homes entre 18 i 20 anys i l’1,99 % de dones entre 21 i 29 ha notat un increment significatiu en el consum de medicaments o drogues.

En el cas de l’alcohol, el percentatge creix i ofereix els valors més elevats entre els homes de 30 i 39 anys (6,93 %) i les dones de 21 a 29 anys (5,39 %).

El 27 % de dones entre 18 i 20 anys i el 22,3 % d’homes en aquesta mateixa franja d’edat han detectat un increment de les discussions fortes o baralles a la llar.

Quan es pregunta per la solitud, el gràfic per edats adopta una forma de 'o' de manera que els més afectats són els menors de 20 i els majors de 80.

Gairebé el 15 % dels homes menors de 20 i el 18,6 % dels majors de 70 se senten així, per l’11,6 % de dones menors de 20 i el 17,1 % majors de 80.

L’afecció per tristesa té un pic pronunciat en les dones de 21 a 29 anys (30 %), mentre que en el cas dels homes, els més afectats són de nou els menors de 20, el 22,3 %.

Tanmateix, de totes les possibles afeccions psicològiques que es poden atribuir al confinament, són l’estrès i l’ansietat les més prevalents, i en ambdós casos les gràfiques són més pronunciades com més joves són els enquestats, i decauen a mesura que pugen els anys.

El confinament ha incrementat els nivells d’estrès del 52 % de dones menors de 20 anys i del 44 % de dones entre 21 i 29 anys; mentre que en el cas dels homes aquest percentatge és del 41 % de menors de 20 i del 30 % en els de 21 a 29 anys.

Pel que respecta a l’ansietat, la pateixen el 49,3 % de les dones de 21 a 29 anys i el 32,85 % dels homes d’aquesta edat.

La meitat d’homes i dones enquestats en edat de ser pares adverteix un ús excessiu de la tecnologia per part dels nens, però els percentatges més rotunds en aquest camp afecten el 66 % de les dones de 21 a 29 anys i al 65 % dels homes entre 18 i 20.

"L’enquesta sembla posar en relleu el paper de la tecnologia com a salvavides per ajudar-nos en el confinament, però potser s’està fent un ús excessiu i probablement això afecti els nivells d’ansietat i estrès. No podem establir una causalitat directa, no sabem si la tecnologia s’utilitza per estar estressat o és al revés, però existeix una correlació entre aquests dos factors", subratlla Oliver.

Així mateix, aquesta experta en macrodades ('big data') i intel·ligència artificial crida l’atenció sobre el fet que "la generació més connectada i acostumada a relacionar-se per mitjà de la tecnologia és la que més sola es troba, amb percentatges molt superiors a les persones de l’entorn dels 40 anys, per exemple".

Núria Oliver és comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, del que formen part experts de la Universitat Jaume I, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universidad Miguel Hernández, Universitat d’Alacant, CEU Cardenal Ferrera i Fisabio.

tracking