SEGRE

L'Estat demana responsabilitat per evitar un pas enrere per les sortides de nens

Els ministres Salvador Illa i Fernando Grande-Marlaska durant la roda de premsa d'aquest dilluns.

L'Estat demana responsabilitat per evitar un pas enrere per les sortides de nensMoncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha demanat a la ciutadania responsabilitat i extremar les mesures de seguretat el segon dia en què estan permeses les sortides de nens per evitar un pas enrere en la crisi del coronavirus, després que diumenge es registressin abusos i excessos d’una minoria de l’1 %. L’Executiu ha reconegut aquest dilluns el comportament exemplar del 99 % dels espanyols a les primeres sortides de nens al carrer després de sis setmanes de confinament, però ha alertat dels excessos d’un 1 % que no ha respectat les normes i el qual procedir podria posar en perill els avenços|avanços en la lluita contra el virus.

"La immensa majoria, el 99 %, ha complert de forma exemplar la primera mesura d’alleujament" del confinament, ha explicat en roda de premsa el ministre de sanitat, Salvador Illa, qui ha agraït aquests "comportaments modèlics".

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha emfatitzat que aquesta nova fase és difícil i cal tenir una "cura especial", perquè no es pot "fer un pas enrere": "Aquestes mesures de desconfinament no impliquen encara que puguem fer tot el que vulguem".

Simón ha instat a tenir responsabilitat individual i familiar per garantir que l’obertura progressiva no es converteixi en un risc per a la població" i ha recordat que un mal comportament pot tenir impacte en l’epidèmia i en la mortalitat.

L’expert ha destacat que les següents mesures d’alleujament del confinament dependran de l’evolució de l’epidèmia i ha posat èmfasi que si no es respecten totes les indicacions a les sortides amb nens, "òbviament aquella fase de transició arribarà més tard o serà més lenta del que ens agradaria".

Des de diumenge, els menors poden sortir al carrer acompanyats d’un únic adult (un màxim de tres de menors per adult), una vegada al dia, durant una hora i a una distància màxima d’un quilòmetre del domicili.

També el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha recalcat que la immensa majoria de pares i mares han demostrat responsabilitat a l’hora de protegir la salut dels seus fills i de la societat, si bé ha reconegut que s’han produït incompliments puntuals, no sistemàtics, d’una minoria "absolutament insolidària" que va posar en perill "als seus fills i a la societat".

En zones concretes es va detectar a la unitat familiar per complet, grups de nens jugant junts i grups de pares xarrant entre ells, ha detallat Grande-Marlaska.

Segons el titular d’Interior, les detencions i propostes de sanció es van mantenir diumenge en els nivells habituals registrats en les jornades anteriors de l’estat d’alarma (les forces de seguretat van tramitar 17.515 propostes de sanció i van detenir 157 persones).

Els agents, ha dit, es van mantenir "vigilants" exercint una tasca pedagògica i "actuant en les situacions més greus".

Algunes policies locals, com les de Madrid i Pamplona, ja han advertit que el primer dia dels passejos amb nens van realitzar una tasca informativa i pedagògica, però aquest dilluns començaran les sancions pels incompliments de les mesures exigides.

A València, s’ha incrementat el control policial per vigilar el compliment de les normes especialment en una zona de l’antic curs del Turia, on diumenge es van registrar aglomeracions, però mantindrà oberts "de moment" els parcs i jardins.

Les imatges de famílies completes passejant sense respectar la distància de seguretat o de nens jugant a futbol han estat objecte de crítiques dels usuaris en xarxes socials.

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha recalcat que encara no s’ha vençut a la pandèmia i ha demanat "si us plau" responsabilitat a les persones que van incomplir la mesurades de seguretat diumenge perquè la societat no pot permetre’s baixar la guàrdia ni prendre cap llicència.

Aquest dilluns, Catalunya ha tornat a demanar que les sortides dels nens s’organitzin per trams horaris perquè el sistema actual, ha dit el conseller d’Interior, Miquel Buch, fa "molt difícil comprovar i demostrar" que els menors de 14 anys només surten una hora.

Mentre algunes ciutats han optat per tancar els seus parcs per evitar concentracions i aglomeracions, com Madrid i Càceres, l’Ajuntament de Lugo pintarà jocs infantils a les voreres de la ciutat perquè els nens puguin jugar a l’aire lliure.

SORTIDES NECESSÀRIES PER A LA SALUT

Des de l’Associació Espanyola de Pediatria s’ha alertat que no complir les mesures de seguretat pot provocar "un repunt de contagis". Les sortides dels menors de 14 anys són per alleujar el seu confinament, "en cap cas no han de servir com a excusa perquè tota la família surti de la llar o reprengui la seua vida social".

Els pediatres insten a canviar de zona de passeig o a retornar al domicili quan no es pugui mantenir una adequada distància de seguretat amb altres persones.

"Hem de continuar sent responsables perquè es garanteixi que el desconfinament de nens i nenes pugui mantenir-se i ampliar-se tant que tenen entre 14 i 17 anys com per horaris i zones en les quals es pugui transitar", ha incidit la directora de Sensibilització i Polítiques d’Infantesa de Save the Children, Catalina Perazzo.

Perazzo ha afirmat que aquestes sortides són fonamentals per al benestar i la salut dels nens "ja que l’impacte negatiu que el confinament estava tenint apressava a prendre aquesta mesura".

En aquesta línia, des de l’Unicef Espanya, Cristina Junquera ha subratllat que és "molt important que es compleixin al peu de la lletra totes les indicacions" perquè, en cas de no fer-ho, "podem fer marxa enrere després de tantes setmanes de confinament i esforç", que demana paciència, prudència i "absoluta responsabilitat".

tracking