SEGRE

TRADICIONS CULTURA POPULAR

Les falles, pendents del Covid-19, podrien celebrar-se amb aforaments reduïts

Reunió telemàtica dels pobles del Pirineu davant de la possible suspensió de les Festes del Foc, que obre la porta a una celebració de caràcter simbòlic i amb aforaments reduïts

Imatge d’arxiu de la primera baixada falles igualitària a la Pobla de Segur.

Imatge d’arxiu de la primera baixada falles igualitària a la Pobla de Segur.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Coordinadora de les Festes del Foc dels Pirineus va celebrar aquest dissabte una reunió telemàtica amb l’Associació de Municipis Fallaires per debatre la celebració de la festa de les falles d’aquest any, una tradició ancestral al voltant de l’arribada de l’estiu i la festa de Sant Joan (vegeu el desglossament).

Els vint-i-dos participants en la reunió van coincidir que s’ha d’esperar a l’evolució de l’estat d’emergència provocat per la pandèmia del Covid-19 abans de prendre una decisió, “sempre de forma unitària entre tots els pobles fallaires”. En el cas que es puguin celebrar, “es farà de forma simbòlica seguint escrupolosament totes les mesures de seguretat i protocols sanitaris i reduint els aforaments tant de participació com de públic”, va explicar la presidenta de l’Associació de Municipis Fallaires, del consell de l’Alta Ribagorça i alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta.

Comarques i pobles afectats van crear una comissió de gestió i funcionament

També es va crear una comissió entre totes les comarques de Catalunya i Aragó, així com de tots els territoris relacionats amb les festes del foc a Andorra, França i Aran a fi de comptar amb una plataforma de contacte per generar un document de funcionament i de gestió.

Segons va assenyalar Erta, ha d’estar viva la flama de la festa de les falles i el sentiment fallaire s’ha de mantenir present per salvaguardar la tradició ja que és l’essència de la cultura dels pobles fallaires. No obstant, va remarcar que amb l’actual estat d’emergència pel coronavirus s’ha de prioritzar la salut de les persones seguint les indicacions de les autoritats sanitàries competents.

S’ha de recordar que la declaració de la festa del foc al Pirineu com a patrimoni de la humanitat l’any 2015 va representar un impuls per a l’avaluació de la festa de les falles, haros i brandons i un revulsiu turístic.

tracking