SEGRE

ESNOTICIA

Un lleidatà participa en un estudi de predicció d'infectats als EUA

L’enginyer Josep Rubió treballa de forma altruista en un projecte de la Universitat d’Alabama || Constata que el confinament redueix contagis i defuncions

Josep Rubió Piqué resideix a Birmingham, a Alabama, des de fa cinc anys.

Josep Rubió Piqué resideix a Birmingham, a Alabama, des de fa cinc anys.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Rubió Piqué, un enginyer informàtic de Lleida de trenta-set anys que en fa cinc que viu als Estats Units, participa en un estudi d’investigació de la Universitat d’Alabama per crear un model de predicció de l’evolució de contagiats i morts pel coronavirus.

“Vivia a Barcelona fins que fa cinc anys vaig venir aquí per treballar per al BBVA quan va comprar un banc nord-americà que tenia les oficines centrals a l’estat d’Alabama, a Birmingham, i ara valido models de riscos per al Regions Bank, que també té aquí la seu”, detalla. Indica que la crisi pel coronavirus va esclatar quan estava a punt d’acabar un màster en enginyeria de dades.

Arran d’això, “vaig buscar oportunitats de treballar en un projecte d’investigació i no trobava res que m’interessés, però a la Universitat d’Alabama, que és molt important en el camp de la medicina, hi ha un grup de bioinformàtica de l’àmbit de l’epidemiologia que treballa en l’elaboració de models de predicció de persones contagiades i víctimes mortals per coronavirus i van oferir places d’investigació per a estudiants”, explica. “Compten amb finançament i buscaven gent de forma remunerada, però jo m’hi vaig oferir voluntari sense cobrar, perquè ja tinc una feina”, afegeix.

Subratlla que treballen en aquest model de predicció d’infectats i morts a partir de les dades d’Alabama, però que serà vàlid a nivell general. Sobre aquesta qüestió, tot i que assenyala que no pot avançar resultats, sí que constata que “els models canvien d’un dia per l’altre. Els primers dies pintava molt malament, però ara està clar que les mesures de confinament estan sent efectives, perquè quan es van començar a aplicar, les xifres van baixar”. En aquesta investigació participen el cap del departament, un estudiant de doctorat de bioinformàtica, un investigador d’informàtica i aquest lleidatà.

Rubió diu que l’estat d’Alabama va aplicar el confinament fa un parell de setmanes de forma molt semblant al que està vigent a Espanya. “Els bars i restaurants estan tancats i les botigues també, excepte les d’alimentació”, descriu, però precisa que “aquí no és tan dur, perquè es pot sortir a passejar”.

En aquesta línia, destaca que a Birmingham i bona part dels Estats Units la densitat de població és reduïda per les característiques de les ciutats. “A Birmingham i l’àrea metropolitana hi ha més d’un milió d’habitants, però la majoria viuen en cases grans amb jardí, per la qual cosa la gent es barreja poc”, afirma. També apunta que als Estats Units, encara que el Govern federal dóna directrius en relació amb la pandèmia, cada estat compta amb un marge de maniobra bastant ampli. Rubió indica que, inicialment, la població era reticent a mesures restrictives.

“Aquest és un país amb valors molt liberals i al principi la gent deia que les autoritats estatals no havien d’imposar res, però quan van veure el que passava a Europa van començar les mesures de confinament”, afegeix. Actualment, a Alabama hi ha un amica més de 5.000 persones contagides confirmades quan la població supera els cinc milions d’habitants. En aquest sentit, Rubió manifesta que la pandèmia és especialment virulenta a l’estat de Nova York, Seattle i en menor mesura a San Francisco, però que a la resta del país la incidència és inferior.

Pel que fa a la insistència del president nord-americà, Donald Trump, en la seua teoria de la conspiració xinesa en relació amb l’origen del virus, considera que no té cap eco en la comunitat científica ni tampoc en els ciutadans que no simpatitzen amb el Partit Republicà. Rubió explica que manté un contacte gairebé diari amb els seus pares i també parla cada setmana amb els seus germans, però no sap si tornarà. Li tira la terra, però de moment viu a Birmingham amb la seua parella, que també es va mudar als Estats Units quan ell feia poc temps que hi era, i tots dos tenen el permís de residència.

“Cada estat és bastant lliure d’aplicar mesures” Els diferents estats dels EUA no han aplicat accions uniformes per fer front a la pandèmia. “Cada estat és bastant lliure d’aplicar les mesures que consideri”, manifesta Rubió, que precisa que el Govern federal dóna unes orientacions generals. Així doncs, Rubió explica que la setmana passada el centre de control de malalties dels Estats Units va difondre una sèrie de directrius per iniciar un procés de desconfinament i recuperació de l’activitat econòmica en tres fases, però conclou que “cada estat l’aplicarà com vulgui”.

tracking