SEGRE

Sánchez anuncia la "nova normalitat" a finals de juny

La desescalada tindrà quatre fases de del 4 de maig i les aules no tornaran a obrir aquest curs tret de per a classes de reforç i alumnes amb pares treballant

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Sánchez anuncia la "nova normalitat" a finals de junyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que "a finals de juny" espera que tot el país pugui entrar en una etapa de "nova normalitat" una vegada controlada la pandèmia del coronavirus, ja que serà quan es completarà el pla de desescalada establert en quatre fases.

En la roda de premsa després del Consell de Ministres, en el qual s’ha aprovat aquest "Pla per a la Transició cap a una nova normalitat", ha explicat que cada una d’aquestes quatre etapes serà d’unes dos setmanes de durada pel que el procés complet durarà un mínim de sis setmanes i un màxim de vuit.

Sánchez ha explicat que la fase 0 començarà el 4 de maig a tot el territori amb l'apertura d'alguns locals amb cita prèvia. Entre ells, restaurants que facin menjar per emportar. També es podran reprendre entrenaments d'esportistes professionals i de lligues base professionals. El mateix dia, les illes de Formentera, la Gomera, el Hierro i la Graciosa, a les Canàries, iniciaran la 1.

Aquesta fase permetrà l'obertura de petits comerços amb "estrictes mesures de seguretat", l'apertura de terrasses amb un 30% de capacitat, hotels i allotjaments turístics o locals amb horari preferent per als majors de 65 anys. També podran obrir els llocs de culte amb un terç de l'aforament i els centres d'alt rendiment amb mesures i torns. Al transport, es recomanarà "altament l'ús de mascaretes". La fase 2 permetrà obrir l'espai interior dels locals amb un terç de l'aforament només amb serveis de taules, els cinemes amb un terç de la capacitat i venda numerada i es podran fer visites culturals i a monuments amb les mateixes condicions. També es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. A l'aire lliure i sempre que sigui amb cadires, se'n podran fer els que congreguin menys de 400 persones.

Serà a finals de juny, per tant, quan tot el país podrà entrar "en la nova normalitat si l’evolució de la pandèmia està contralada a tots els territoris", ha advertit.

CRONOLOGIA PAS A PAS DE LES QUATRE FASES

FASE ZERO O DE PREPARACIÓ

- Sortides individuals per fer exercici, previstes per al 2 de maig.

- Obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a atenció individual dels clients, com restaurants amb servei de menjar per poder portar a domicili sense consum al local. El servei s'haurà de prestar amb la màxima protecció.

- Obertura d'entrenaments individuals d'esportistes professionals i federats i l'entrenament bàsic de lligues professionals.

- Al llarg d'aquesta fase zero s'intensificarà la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per preparar el començament de la següent fase.

FASE 1 O FASE INICIAL

- En funció dels criteris es permetrà l'inici parcial de certes activitats, obre del petit comerç baix condicions estrictes de seguretat excepte els centres o grans parcs comercials "on són més probables les aglomeracions i s'incrementa més la mobilitat per desplaçar-se fins a ells".

- En restauració, es permetrà l'obertura de terrasses amb limitacions d'ocupació fins al 30 per cent en hostaleria l'obertura d'hotels i d'allotjaments turístics excloent zones comunes i amb determinades restriccions que es plantejaran en una ordre pel Ministeri de Sanitat.

- En l'obertura de locals en la fase 1 s'inclourà un horari preferent per als majors de 65 anys que són el col·lectiu més vulnerable al Covid-19.

- Al sector agroalimentari i pesquer es reprendran les activitats que mantenien restriccions.

- Els llocs de culte podran obrir limitant aforament a un terç.

- En l'àmbit esportiu es contempla l'obertura de Centres d'Alt Rendiment amb mesures i higiene i protecció reforçades i si és possible torns i si és possible es permetrà l'entrenament mitjà en lligues professionals.

FASE 2 O FASE INTERMÈDIA

- En restauració, s'obrirà espai interior dels locals amb limitació d'aforament a un terç, garanties de separació i només per a servei de taules.

- Encara que el curs escolar començarà al setembre, en aquesta fase es recullen excepcions amb tres propòsits: activitats de reforç, garantir que els menors de sis anys puguin acudir si ambdós pares han de treballar presencialment i per celebrar l'EBAU.

- Represa de la caça i pesca esportiva.

- Obertura de cinemes, teatres auditoris i espais similars amb butaca preassignada i limitació d'aforament d'un terç.

- Seran possibles visites a monuments i equipaments culturals com sales d'exposicions, sales de conferències amb un terç de l'aforament habitual.

- Es podran celebrar espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats amb un terç de l'aforament i a l'aire lliure seran possibles quan congreguin a menys de 400 persones sempre que sigui assegut.

- Els llocs de culte hauran de limitar el seu aforament al 50 per cent.

TERCERA FASE O FASE AVANÇADA

- Una vegada es compleixin marcadors es flexibilitzarà la mobilitat general però amb recomanació d'ús de la màscara fora de la llar i dels transports públics.

- En l'àmbit comercial, es limitarà l'aforament al 50 per cent i es fixarà una distància mínima de dos metres.

- En restauració es flexibilitzaran les condicions d'aforament i d'ocupació si bé amb estrictes condicions de separació entre el públic.

Les aules no tornaran a obrir aquest curs tret d'excepcions

El Govern espanyol descarta reprendre la docència presencial aquest curs, que finalitzarà amb ensenyament a distància, i només obrirà els centres educatius per a classes de reforç i per a alumnes menors de sis anys els pares dels quals estiguin treballant. "El curs escolar començarà al setembre", ha dit Sánchez descartant la possibilitat que els estudiants poguessin tornar almenys uns dies a les seves classes aquest curs, un anhel que mantenia la ministra d'educació i Formació Professional, Isabel Celaá.

El president ha concretat que en la fase 2 del pla de desescalada es permetrà que estudiants que necessitin classes de reforç puguin acudir als centres educatius, tancats des del passat 16 de març pel decret de l'estat d'alarma. També per als alumnes d'Educació Infantil per facilitar la conciliació familiar, quan ambdós pares treballin.

A més, Sánchez ha esmentat una altra excepció en l'àmbit educatiu: la Selectivitat, que se celebrarà del 22 de juny al 10 de juliol de forma presencial en aules d'universitats de tot Espanya.

Sanitat estudia la possibilitat d'ordenar les sortides amb franges horàries

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que el Ministeri de Sanitat està estudiant ordenar les sortides. "Estem estudiant les possibilitats i al llarg dels pròxims dies donarem una resposta concreta", ha dit Sánchez en roda de premsa aquest dimarts a la tarda. A partir de dissabte, coincidiran les sortides dels nens de fins a 14 anys amb les d'adults per fer activitat física individual i algunes Comunitats Autònomes, com Catalunya, han proposat fer un repartiment de les sortides per franges horàries. "Ho estem estudiant", ha afirmat Sánchez. A la reunió de la interterritorial de Sanitat amb les CCAA, Illa ja va demanar a les autonomies que li fessin arribar els seus plans.

El comitè tècnic del Procicat ha aprovat aquest dimarts una proposta de pla per distribuir en franges horàries les sortides dels diferents col·lectius que ja ha traslladat a l'Estat.

tracking