SEGRE

Aquestes són les dades que utilitzarà l'Estat per a la desescalada

Simón:

Simón: "Els experts comparteixen la decisió de mitigar el confinament a nens i més"EFE/MONCLOA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de l'Estat utilitzarà l’evolució dels contagis i altres paràmetres sanitaris per decidir l’avenç en el desconfinament, però també recorrerà a dades de mobilitat, d’ERTO, afiliació a la Seguretat Social o consum d’energia elèctrica durant el procés de desescalada. L’Executiu ha fet públic el panell d’indicadors que s’estudiaran per establir com les províncies i les illes avancen cap al que denomina "nova normalitat".

En l’àmbit epidemiològic s’avaluaran diàriament els següents indicadors generals: nombre de casos amb símptomes compatibles amb covid-19, nombre de casos confirmats per laboratori (no hospitalitzats, hospitalitzats, ingressats a UCI, morts i nombre de casos i morts en residències de gent gran) i nombre de PCR realitzats.

Es tindrà en compte el volum de professionals de serveis de vigilància epidemiològica dedicats a la resposta al coronavirus en relació amb el nombre de casos diaris detectats. També s’analitzaran indicadors específics per a l’avaluació de la detecció primerenca de casos, de l’aïllament precoç de casos confirmats i del control de contacte dels contagis confirmats.

Entre aquests paràmetres hi ha el percentatge dels casos amb símptomes compatibles amb la malaltia en els quals s’ha realitzat prova diagnòstica, el temps entre la data d’inici dels símptomes i la data de consulta en casos confirmats, entre els primers símptomes i la de diagnòstic i el percentatge de nous casos que no són contacte de casos confirmats coneguts.

S’estudiaran així mateix el temps entre la data d’inici dels símptomes i la data d’aïllament i el que transcorre entre la data de primera consulta i l’aïllament, el nombre de contactes estrets identificats per cas i percentatge de contactes estrets que desarollan símptomes durant el seguiment i es confirmen.

Són sis els paràmetres de capacitat del sistema sanitari sobre els quals es realitzarà seguiment: ocupació d’UCI tant per Covid-19 com per altres causes, ocupació de llits de malalts aguts, material disponible, respiradors de reserva, capacitat de diagnòstic dels laboratoris i centres no sanitaris en disposició de medicalitzar.

Quant a la mobilitat, s’analitzaran set variables: l’índex de mobilitat interior i exterior per províncies –respecte a febrer de 2020–, els moviments de llarg recorregut de vehicles lleugers per zones geogràfiques, l’índex de mobilitat global en els municipis de més població, la utilització del transport públic, la mobilitat per àrea de residència i el transport de passatgers i mercaderies.

"Els indicadors de mobilitat són centrals com a punt de connexió entre l’evolució de l’epidèmia i l’activitat econòmica. (...) Tal com s’avança en el procés de desescalada o reobertura, l’evolució de la mobilitat pot donar una idea de l’eficàcia del procés gradual de desconfinament", considera el Govern central.

Finalment, tindran rellevància en l’apartat d’indicadors econòmic socials l’afiliació a la Seguretat Social (treballadors i autònoms), els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i el consum d’energia elèctrica.

tracking